В болница в град Мерсин тестват турската ваксина срещу COVID-19

  • 20 октомври 2021 19:19

  • 529
  • 1
В болница в град Мерсин тестват турската ваксина срещу COVID-19
© gettyimages

В градската учебно-изследователска болница в южния турски град Мерсин са започнали изпитанията върху доброволци на третата фаза на разработената от турски екипи ваксина срещу COVID-19 - "Турковак", съобщават здравните власти, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28763

Град Мерсин, който е разположен на брега на Източното Средиземноморие, е сред 41 градове, които са определени от здравното министерство за изпитанията на новата турска ваксина. Тя е разработена съвместно от екипи на Дирекцията на здравните институти /ТЮСЕБ/ към турското министерство на здравеопазването и Университета Ерджиес в Кайсери.

Турция регистрира 30 862 нови случая на заразяване с COVID-19 за денонощие

"Третата фаза е финалният стадий в изпитанията на ваксината "Турковак" срещу COVID-19, която е инактивен тип ваксина. Тя ще се тества върху добловолци на възраст между 18-60 години, мъже и жени в здравословно състояние. Бременни жени не се приемат за изпитанията. Доброволците трябва да не са боледували от коронавирус и да са били ваксинирани с китайската ваксина "Синовак". Всички доброволци се регистрират в системата на здравното министерство, откъдето се контролира състоянието им. Очакваме, че освен досега записалите се доброволци, ще постъпят още такива", каза специалистът уролог от болницата в Мерсин д-р Али Бьорекоглу.

Той съобщи още, че състоянието на доброволно ваксинираните ще се наблюдава от специалисти в продължение на 6 месеца и въз основа на получените резултати ще се пристъпи към прилагането на ваксината.

Специалистът смята, че тъй като турската ваксина "Турковак" е от инактивен тип, няма да има масово въздържане за ваксиниране, каквото се наблюдава при прилагането на ваксините от типа mRNA. Резултатите от изпитанията на ваксината Турковак се публикуват на сайта на здравното министерство, допълни лекарят.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 28763

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
529 1

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.20 | 20:42

1
Тея па съседите след дъжд качулка след сватба булка хората американска не искат Тея турска правят

Добави коментар

Водещи новини