Ердоган: Борбата на Турция в Сирия ще продължи занапред по много по-различен начин

  • 15 октомври 2021 17:39

  • 2104
  • 1
Ердоган: Борбата на Турция в Сирия ще продължи занапред по много по-различен начин
© Getty Images/Guliver

Турският президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва заяви, че в бъдеще борбата на Турция в Сирия ще продължи по много по-различен начин, съобщава турският телевизионен канал СиЕнЕн-Тюрк, цитиран от БТА.

"Терористичната организация ПКК/СЗН/ПДС се вихри в Сирия и коалиционните сили, Америка, са начело на страните, които им оказват подкрепа", каза Ердоган пред журналисти в Истанбул след петъчната молитва. Той посочи, че тези организации сеят терор с подкрепата, която им се оказва с оръжие и боеприпаси.

"Търпението ни продължи до някакъв момент и последно двама наши полицаи загинаха там", посочи Ердоган, визирайки нападение в Северна Сирия в края на миналата седмица, извършено от бойци на сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/, при което бяха убити двама турски полицаи.

"Занапред борбата ни срещу тях ще продължи по много по-различен начин", изтъкна Ердоган и посочи, че Анкара ще води всякаква борба, която е нужно, срещу тези терористични организации и срещу силите на сирийския режим. "Ние сме изпълнени с решимост по този въпрос", подчерта президентът.

Според Анкара бойците от СЗН, които се ползват с подкрепата на САЩ, и сирийската кюрдска Партия на демократичния съюз /ПДС/, са свързани с поставената извън закона Кюрдска работническа партия /ПКК/. Кюрдската работническа партия /ПКК/ е призната за терористична организация от Анкара, ЕС и САЩ. От 2016 г. Турция предприе три операции в Северна Сирия, за да прочисти района край турската граница от бойци на сирийската кюрдска милиция Сили за защита на народа - "Ефратски щит" (2016 г.), "Маслинова клонка" (2018 г.) и "Извор на мира" (2019 г.)

Турция се подготвя за евентуална военна операция срещу подкрепяната от САЩ сирийска кюрдска милиция СЗН, ако преговорите по въпроса със САЩ и Русия се провалят, са заявили двама турски официални представители, цитирани от Ройтерс.

По-рано тази седмица президентът Ердоган обяви, че Анкара е решена да елиминира заплахите, идващи от Северна Сирия, и че нападението на СЗН, при което бяха убити двама турски полицаи, е било "последната капка".

Анкара заяви, че полицаите в района на Азаз в Сирия са били убити при нападение в неделя с ракета, изстреляна от Тал Рифат от бойци от СЗН.

От основно значение е районите, специално районът на Тал Рифат, от които непрекъснато се извършват нападения срещу нас, да бъдат прочистени, е посочил пред Ройтерс високопоставен турски представител. САЩ разглеждат СЗН като ключов съюзник в борбата срещу "Ислямска държава", припомня Ройтерс.

Няма яснота за времето и вида на евентуална турска военна операция в района, отбелязва агенцията.

Турският представител е изтъкнал, че армията и Националната разузнавателна организация /МИТ/ извършват подготовка. "Решението за това е в процес на взимане и необходимата координация ще бъде направена с определени страни. Този въпрос ще се обсъди с Русия и САЩ", е казал източникът.

Реджеп Ердоган: Подготвяме нова военна операция в Сирия

Турските представители са посочили, че Ердоган ще обсъди въпроса с американския президент Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в на срещата на върха на Г-20 в Рим в края на месеца.

Друг турски представител е заявил, че СЗН трябва да бъдат изтласкани на най-малко 30 километра. Той е посочил, че Русия изцяло контролира районите, от които са били извършени последните нападения, наред с някои ирански елементи. Източникът е казал също, че Ердоган ще разговаря с руския президент Владимир ПутинВладимир Путин Владимир Путин - руски политик. Роден на 7 октомври 1952 г. в Ленинград, сега Санкт-Петербург. През след срещата с Байдън.

"Ако няма резултат от дипломацията и ПДС не напусне тези райони, операция изглежда неизбежна", е посочил турският представител, визирайки Тал Рифат и "няколко други района".

В понеделник снаряди, които се смята, че са изстреляни от район под контрола на СЗН източно от Тал Рифат, паднаха в турския град Каракамъш /окръг Газиантеп/, причинявайки леки щети.

Константин Тодоров
2104 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.10.25 | 23:01

1
Поредният диктатор и манипулатор на човешките права в страната си

Добави коментар

Водещи новини