Eпидемиолог: Починалите от COVID-19 в Сърбия са два пъти и половина повече от официалните данни

  • 12 октомври 2021 14:41

  • 579
  • 0
Eпидемиолог: Починалите от COVID-19 в Сърбия са два пъти и половина повече от официалните данни
© Getty Images/Guliver

По официални данни на всеки 27 минути имаме по един смъртен случай, свързан с COVID-19, но обективно на всеки десет минути имаме смъртен случай, свързан с епидемията, заяви епидемиологът и член на Кризисния щаб на Сърбия Предраг Кон, който направи оценката, че странатасе намира в "сериозна ситуация".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27729

Епидемиологът отговаряше на живо в ефира на ТВ еН 1 на въпроси на граждани за Кризисния щаб и за ситуацията с епидемията.

"Несъмнено сегашната епидемиологична ситуация е извънредна, но не е катастрофална, нямаме ситуация да се налага спешно да увеличим болничния капацитет, бързото запълване на болниците спря, кривата на високите бройки се стабилизира, но сме далеч от това да кажем, че ситуацията е добра", каза д-р Кон.

По повод предстоящия сезон на различни празници и чествания той каза, че забраната за събиране на повече от петима души трябва да остане в сила.

На въпрос защо не са въведени нови мерки и как се е представила на заседанието на Кризисния щаб премиерът Ана Бърнабич, Кон повтори, че не е разбрал нейното обяснение, но "основното нещо и единственият резултат от заседанието на Кризисния щаб е да се извършва ваксинация, която е единственият изход от тази ситуация, и мерките не биха променили нищо, ако няма ваксинация".

Премиерът бе казала, че не вярва в ограничителните мерки при наличието на ваксини и че единственият изход от ситуацията е ваксинацията.

На въпрос безопасни ли са за децата всички ваксини Кон каза, че може да се използва само препаратът на Пфайзер, тъй като само той е одобрен за възраст над 12 години. 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 27729

Повече за Коронавирус

corona
Константин Тодоров
579 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини