Над 50% от жителите на Букурещ вече са ваксинирани

  • 21 септември 2021 20:27

  • 729
  • 2
Над 50% от жителите на Букурещ вече са ваксинирани
© Getty Images (архив)

Ваксинационното покритие срещу COVID-19 в Букурещ превиши 50 процента от подлежащото на ваксинация население над 12 години, съобщи координаторът на ваксинационната кампания д-р Валериу Георгица, цитиран от Аджерпрес, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

Той посочи, че ваксинационното покритие в столицата е достигнало 50,15 процента. Следва окръг Клуж с 46,32 процента. Общо 40 процента от окръзите в Румъния, включително град Букурещ, са с ваксинационно покритие над 30 процента, а 55 процента от окръзите са с между 20 и 30 процента. Два окръга - Гюргево и Сучава - са с ваксинационно покритие малко под 20 процента.

Георгица посочи, че Румъния обмисля да започне прилагането на трета доза ваксина по-рано от предвиденото, а решение по този въпрос може да бъде взето още тази седмица, съобщава телевизия Диджи24.

"Предвид епидемиологичната ситуация обмисляме изтегляне по-рано на обявения срок. Знаем, че Европейската агенция по лекарствата следва да се произнесе на 4 октомври. Тази седмица ще се проведе работно заседание, в което ще участват експерти, и ще определим точно стратегията", заяви той.

По-рано този месец Георгица обяви, че Румъния ще започне от октомври прилагането на трета доза. Той посочи днес, че трета доза ще се прилага от ваксините с иРНК технология, тоест на Пфайзер и Модерна, включително и за ваксинираните с АстраЗенека.

Приоритетни категории ще бъдат хората с онкологични заболявания, тези, които са претърпели трансплантации, пациентите с хронични заболявания, включително и психически, както и лицата с имунодефицитни състояния, в това число и пациентите с ХИВ. Здравните работници, които са изложени на повишен риск от заразяване заради професията си, също ще бъдат сред приоритетните категории за трета доза.

Постепенно ще бъдат ваксинирани с трета доза и останалите категории, при условие че са изминали шест месеца от ваксинацията с първата схема и лицата не са преминали през болестта, уточни той.
Според данни от вчера най-малко една доза ваксина са получили 5,38 милиона души в Румъния, а 5,26 милиона са със завършена ваксинационна схема.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Борислава Борисова
729 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Значи 50% мамалиги

2021.09.22 | 08:41

2
ще мрат от рак.
Новини.бг - медиен кенеф

2021.09.22 | 08:40

1
списван от полуграмотен шизофреник, мутренска ку.рва, на храна при Тиквата.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини