Само 15% от децата и юношите в Румъния са ваксинирани срещу COVID-19

  • 14 септември 2021 13:52

  • 178
  • 0
Само 15% от децата и юношите в Румъния са ваксинирани срещу COVID-19
© Getty Images/Guliver (архив)

Националният координатор на ваксинационната кампания срещу КОВИД-19 в Румъния д-р Валериу Георгица съобщи пред телевизия Диджи 24, че само 15 процента от децата и юношите в Румъния са ваксинирани срещу новия коронавирус. По думите на д-р Георгица този процент е "очевидно недостатъчен". Той призова родителите и бабите и дядовците да се ваксинират, за да избегнат заразяване и тежки форми на болестта.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26636

"Имаме около 200 000 деца и юноши, на възраст между 12 и 19 години, които са получили най-малко една доза ваксина. Спрямо общия брой деца и юноши, говорим за близо 15 процента ваксинационно покритие с най-малко една доза", каза снощи пред телевизия Диджи 24 националният координатор на ваксинационната кампания.

Румъния е пред провал в целта за 60 процента ваксинирано население до 1 септември

"Ако погледнем към страните от Западна Европа, където над 50 процента от децата на възраст между 12 и 17 години, са получили най-малко една доза ваксина, е ясно, че настоящите нива са недостатъчни", отбеляза националният координатор на ваксинационната кампания в Румъния.

Той призова за ваксинация, особено на децата с хронични заболявания, и напомни, че затлъстяването, което се среща все по-често в последно време, също се свързва с повишен риск от тежко протичане на КОВИД-19. "Също така родителите, бабите и дядовците, които живеят на същия адрес, трябва да се ваксинират, защото по този начин предотвратяваме появата на вторични случаи и тежки форми на заболяването", каза Георгица.

Той прогнозира, че в следващия период броят на случаите на КОВИД-19 сред деца ще нараства, предаде БТА.

"Това е реалност, която наблюдаваме във всички държави, в които започнаха образователните дейности с физическо присъствие, включително в САЩ. Ясно е, че Делта вариантът на вируса се разпространява много лесно в момента, особено сред неваксинираните лица, каквито са децата, където говорим за големи колективи, в които всички респираторни заболявания, започвайки от обикновените настинки, се разпространяват много лесно и създават големи огнища", коментира лекарят.

Той за пореден път призова да се спазват мерките за превенция - маски, хигиена, дистанция, проветряване, както и възрастните хора - да се ваксинират и също да спазват мерките за превенция.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 26636

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
178 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини