Румъния намалява ползването на еднократна пластмаса

  • 25 август 2021 18:15

  • 314
  • 0
Румъния намалява ползването на еднократна пластмаса
© Pixabay

Румънското правителство одобри днес постановление за намаляване на въздействието на някои пластмасови продукти върху околната среда, чрез което включва в националното законодателство европейската директива за пластмасовите изделия за еднократна употреба, съобщава сайтът Зиаре, предава БТА.

Целта на нормативния акт е да намали количеството на пластмасовите отпадъци от продукти за еднократна употреба и да подобри качеството на околната среда, по-специално на морската екосистема в Черно море, съобщава БТА.

За тази цел се предвижда намаляване на употребата на пластмасови чаши за напитки, съдове за храна, прибори, чинии, сламки за пиене, клечки за уши, филтри за тютюн, съдържащи пластмаса, и т.н. и насърчаване на използването от потребителите на алтернативни варианти, които са устойчиви и не съдържат пластмаса.

Министърът на околната среда Танжош Барна заяви по този повод, че "това е важен ден за околна среда", предаде Аджерпрес.

"Беше установено чрез редица изследвания на европейско ниво, че повечето отпадъци, особено в крайморските зони или в морската вода, идват от пластмасата за еднократна употреба", посочи министърът.

Той отбеляза, че производството на такива продукти остава разрешено, ако те бъдат изнасяни в страни извън Европейския съюз. "Тоест не се забранява самото производство, а предлагането им на пазара", уточни той.

Борислава Борисова
314 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини