Доживотни присъди за ексвоенни, свалили ментор на Ердоган от власт

  • 20 август 2021 16:30

  • 906
  • 0
Доживотни присъди за ексвоенни, свалили ментор на Ердоган от власт
© Getty (архив)

"Четиринадесет бивши генерали от турската армия получиха доживотни присъди заради тяхното участие в безкръвния преврат срещу премиера в Анкара Неджемитин Ербакан през 1997 г.", написа това местният в. "Хюриет".

"Днес специализиран съд сложи край на дело, започнало преди няколко години. Всичките подсъдими  бяха признати за виновни в насилствено сваляне на демократично избрана власт", посочи още медията.

"Магистратите отхвърлиха искането на защитата за по-леки присъди. Адвокатите се позоваха на преклонната възраст на своите клиенти. Най-младият осъден е на 73 години, а най-възрастният на 89", допълни вестникът.

Ердоган готви смъртно наказание за превратаджиите

Ебракан е станал премиер на 28 юни 1996 г. Недоволни от ислямисткото му управление военни са го принудили да подаде оставка на 30 юни 1997 г. Неговата Партия на благоденствието е била забранена, той – осъден на две години и четири месеца затвор за финансови злоупотреби в особено големи размери (през 2002 г.). По-късно присъдата му е била намалена до 11 месеца лишаване от свобода под домашен арест.

Ербакан е бил помилван през 2008 г. от тогавашния турски президент Абдуллах Гюл.

Абдуллах Гюл

Въпреки че е нямал право да упражнява активна политическа дейност Ербакан почти до смъртта си (2011 г.), е приемал свои съмишленици и ги е напътствал. Той е ментор и на сегашния държавен глава на Турция Реджед Ердоган, показва справка на novini.bg.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
906 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини