Вицепремиерът на РСМ Димитров: Ако цената за ЕС е отказ от македонския език, не го искаме

  • 21 юли 2021 14:27

  • 694
  • 6
Вицепремиерът на РСМ Димитров: Ако цената за ЕС е отказ от македонския език, не го искаме
© Getty Images

Ако е налице политическа воля и лидерство в България, смятам, че ще можем да намерим европейско решение, което би било добре за македонско-българското приятелство и за европейския ангажимент към региона. „Но тук идва едно „ако”, заяви в интервю за "Евронюз" вицепремиерът по европейски въпроси на РС Македония Никола Димитров.

Според него Скопие е направило всичко, което можеше. „И, честно казано, ако моят майчин език – македонският, е причината за това да не можем да се доближим до ЕС, нека така да бъде. Тогава значи ЕС не е това, което сме си мислили, че е – общност от ценности”, каза Димитров.

Според него България поставя под въпрос правото на страната да изгражда своя собствена идентичност и история, което само е предизвикало огорчение сред една от най проевропейските държави на континента.

Съответства ли проблематизирането на македонския език на това, което Европа отстоява? Нима Европа не трябва да бъде континент, където се възпитава езиковото и културно многообразие и където всички нации се третират с достойнство и уважение? Това кой си и на какъв език говориш не е ли въпрос, който засяга само тези, за които се отнася? - коментира вицепремиерът по европейските въпроси.

Той обяви, че ветото на България срещу началото на преговорите за присъединяване вреди на междусъседските отношения и на доверието в Евросъюза, информира БНР.

Медия от Скопие: България не ни пуска в ЕС, но ще ни води в Космоса

Димитров подчерта, че започването на преговорите е повече от заслужено заради пропуснатото време и прецедентите по пътя към евроинтеграцията, но преди всичко поради постигнатите резултати при сближаване към европейските стандарти и демонстрираното лидерство и зрялост при решаването на проблемите.

„Изгубихме поколения в чакалнята на ЕС. Започнахме пътуването си към Европа след Словения и преди Хърватия. И двете страни станаха членове преди няколко години, а ние все още се борим да започнем преговори за присъединяване. И точно когато най-накрая разрешихме въпроса с Преспанския договор, който имаше международно признаване и обещания за преговори с ЕС, пред нас се изправи друга планина” - добавя той.

Според вицепремиера въпреки последното разочарование правителството остава ангажирано с постигането на стремежите на страната за членство в ЕС и ще продължи активно да търси решение, но като подчертава определени позиции, от които няма да има отстъпление.

Теодора Александрова
694 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Ismail

2021.07.22 | 21:47

6
Ne se otkazvajte,sedete I cakajte. ..Napisali sa vi pokana...Samo neznajat koga da vi ja ispror*cat...Vie cakajte Samo !!!

2021.07.21 | 18:56

5
Пендо е като склеротичните, през две седмици ломоти все едно и също. Пендо, Франция, Австрия, Испания, Холандия, Белгия не ви искат в ЕС, даже и на снимка. Сръбско-Руски червей в ЕС не трябва на никой. Първо от нато да ви прочистят от сръбско-руската коминтерновска агентура и тогава ще преговаряме.
Стойте си навън!

2021.07.21 | 18:23

4
Дали съществувате или не все тая!
Полиглот

2021.07.21 | 16:40

3
А САЩ американски или английски говорят?
за таквиа

2021.07.21 | 14:45

2
за такива паисий е написал: о неразумний юроде, поради что се срамиш да се наречеш българин
на този

2021.07.21 | 14:44

1
на този даже името му е чисто българско. не са го сърбизирали и македонизирали с едно ски отзад

Добави коментар

Водещи новини