Турски катер е открил огън по плавателен съд на кипърската брегова охрана

  • 16 юли 2021 11:34

  • 1045
  • 1
Турски катер е открил огън по плавателен съд на кипърската брегова охрана
© Pixabay

Турски катер е открил тази нощ огън по плавателен съд на кипърската брегова охрана в морето край Северозападен Кипър, съобщава кипърската телевизия Сигма, цитирана от БТА.

Според говорителя на полицията на Република Кипър Христос Андреу плавателният съд на бреговата охрана, базиран в рибарското пристанище на селището Като Пиргос и с тричленен екипаж, се e намирал около 3,30 ч. сутринта на патрулна мисия срещу нелегалната миграция на около 11 морски мили от полуостров Тирилия.

Рибарска лодка потъна след сблъсък с кораб в пролива Босфора

В района обаче се появил турски катер с агресивни намерения и започнал да преследва малкия кипърски съд, като дори произвел изстрели за сплашване. Според кипърската информационна агенция турският катер е произвел четири предупредителни изстрела.

Кипърската радиотелевизионна корпорация РИК съобщава, че турската провокация не е свършила дотук, а катерът е продължил да преследва кипърския съд почти до входа на рибарското пристанище.

Според говорителя на кипърското министерство на отбраната Христос Пиерис инцидентът не е обичаен. Пред телевизия Сигма той е заявил, че случаят се разследва и оперативният център на Националната гвардия събира информация, която ще изпрати на компетентното министерство за по-нататъшни действия.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1045 1

Коментари 1

Добави коментар
нато

2021.07.16 | 12:39

1
натовски държави. евроатлантическа солидарност.

Добави коментар

Водещи новини