Ердоган почете годишнината от клането в Сребреница

  • 11 юли 2021 19:50

  • 1031
  • 4
Ердоган почете годишнината от клането в Сребреница
© Getty Images, архив

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази днес тъга и състрадание към жертвите на геноцида в Сребреница по повод 26-ата годишнина от клането, предаде Анадолската агенция. Ердоган заяви, че Турция ще продължи да подкрепя Босна и Херцеговина и босненците.

Турция никога няма да позволи геноцидът, който е черно петно в историята на Европа и на човечеството, да бъде забравен, каза Ердоган. Раните, отворени от Сребреница в нашите сърца, още кървят, въпреки че са изминали 26 години, посочи турският президент.

Прокуратура в Сараево повдигна обвинение срещу босненски сръбски генерал за геноцида в Сребреница

Над 8000 босненски мюсюлмани бяха убити, когато босненските сръбски сили атакуваха Сребреница през юли 1995 г., въпреки присъствието на холандски мироопазващи сили, предаде БТА. 

Съветът за сигурност на ООН бе обявил през пролетта на 1993 г. Сребреница за "безопасно убежище", но силите, предвождани от генерал Ратко Младич, нахлуха в зоната на ООН. По-късно Младич бе осъден за военни престъпления, престъпления срещу човечеството и геноцид, припомня агенцията.

Турският президент подчерта важността на мира в Босна и Херцеговина, където съжителстват различни религии, култури и етноси, като отбеляза, че стабилността е необходима за всички в Европа, особено за Балканите.

Той призова политическите фигури да се противопоставят на омразата, насилието и дискриминацията, и да се обединят около общите човешки ценности. "Трайният мир на тези земи е наш общ дълг", каза Ердоган.

Той също така изказа съболезнования на семействата на жертвите на геноцида и пожела Аллах да бъде милостив към починалите.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1031 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
Peter Jones

2021.07.14 | 19:07

4
Ако погледнем реалните исторически факти, ще видим, че не е имало никакъв геноцид над мюсюлмани в Сребреница. Тази лъжа се разпространява усилено от международните либерални и прогресивни медии и партии в Европа и от ислямската международна пропаганда. На мен лично ми е много интересно, кога Ердоган ще признае геноцида над арменците в Османската империя?
зелено чооовече

2021.07.11 | 22:24

2
За геноцидът над Българите под робство ,някой от тези тъгува ли?
PEREZ CURANDE MIO

2021.07.12 | 14:44

3
Ако имаше геноцид 500 год. днес нямаше да има нито един българин на земята.
Гого

2021.07.11 | 20:43

1
А геноцида над арменците не признава

Добави коментар

Водещи новини