Сръбски експерт за взривовете в Чачак: Вероятно става дума за диверсия

  • 21 юни 2021 12:19

  • 984
  • 0
© Getty (архив)

"Вероятно взривовете в централния сръбски град Чачак, станали на 19 и 4 юни, да са избухнали вследствие на диверсия", това каза директорът на белградския Институт за международна и национална сигурност Дарко Трифунович пред местната телевизия "Първа".

"Президентът на страната ни Александър Вучич по-рано заяви, че в завода за боеприпаси "Слобода" техническото оборудване е напълно обновено. Също така експлозиите са станали в помещения, където е нямало електроснабдяване, и в часове, когато на територията на предприятието е нямало много хора. Ето защо аз почти на 100 процента отхвърлям вероятността взривовете да са плод на технически проблем или човешка грешка, допусната при боравене с взривни вещества. Според мен вероятно става дума за диверсия", посочи още експертът.

Експлозии разтърсиха завод за боеприпаси в Сърбия, трима души са ранени

"Мисля, че нашите специални служби закъсняват. Те трябваше да стартират разследване в посока на варианта диверсия още на 4 юни. Българските и чешките служби водят интензивно разследване на връзка между експлозиите в България (2015 г.) и в Чехия (2014 г.) и руското Главно разузнавателно управление", каза още Трифунович.

Днес кореспондент на Б92 от Чачак предаде, че ситуацията в града се успокоява. "Пред портала на "Слобода" има полицейски екипи. Работещите са останали по домовете си. Огнеборците са потушили пожара. Евакуираните жители на Чачак започнаха да се прибират по домовете", посочи още белградската медия.

Вучич: Щетите от експлозиите в Чачак са огромни

 

Валери Зайцев
984 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини