Българското посолство представи в центъра на Подгорица изложба, посветена на 24 май

  • 01 юни 2021 07:18

  • 451
  • 3
Българското посолство представи в центъра на Подгорица изложба, посветена на 24 май
© МВнР

На 31 май 2021 г., на официална церемония в самия център на град Подгорица, българското посолство представи изложбата „Манастирски библиотеки в южнославянските земи и Русия през XIV-XVI в.“, посветена на 24 май – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност.

В официалната церемония по откриването взеха участие Н.Пр. д-р Меглена Плугчиева, извънреден и пълномощен посланик на Република България в Черна гора, кметът на града Иван Вукович и ръководителят на екипа подготвил изложбата доц. Марко Скарпа. На откриването присъстваха представители на черногорските институции, членове на дипломатическия корпус, културни дейци и артисти, журналисти, като събитието бе част от богатата съвместна програма на Делегацията на ЕС и посолствата на държавите-членки на ЕС, посветени на месец май- месец на Европа.

В словото си българският посланик Меглена Плугчиева, подчерта с гордост, че на Кирилица днес пишат и четат повече от 300 млн. души и благодарение на членството на България в ЕС, Кирилицата е официална азбука на ЕС. С очакваното присъединяване на Черна Гора към ЕС ще расте и броят на гражданите на ЕС ползващи Кирилицата като официална азбука.

Изложбата «Манастирски библиотеки в южнославянските земи и Русия през XIV-XVI в.“ е част от едноименния двустранен научен проект с участието на учени от Кирило-Методиевския научен център към Българска академия на науките и Руската академия на науките. Основна цел на експозицията е да запознае зрителите със сложния и дълъг процес от създаване на книжно тяло до неговата употреба и съхранение. В таблата чрез изобразителен материал и кратки текстове са показани технологията, процесът на създаване на ръкописи и начините на тяхното използване, разпространение и съхранението им в манастирските библиотеки.

Снимка: МВнР

В изложбата са показани някои от православните манастири, които са били водещи книжовни центрове през XIV – XVI в. от България, Русия, Света гора на Атон и Черна гора.

Novini.bg
451 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Adriennezadea

2021.06.01 | 17:39

3
М­л­­­а­­­д­а­­­ ­м­­о­­­к­­р­­­а­ ­­­у­ч­е­н­­­и­ч­­­к­­а­ ­­­ч­­­у­к­­­а­­ ­­ ­W­­­ ­­W­ ­­W­­ ­.­­­ ­­­B­­ ­G­­­ ­­1­­ ­­­7­ ­­­.­­ ­C­ ­­L­­ ­­­U­ ­­­B
Kirstenvnrxa

2021.06.01 | 10:15

2
М­­л­­­а­­д­­а­­ ­м­о­­к­р­­а­­­ ­­­у­­ч­е­н­и­­­ч­­к­­­а­ ­­­ч­у­­к­­­а­­­ ­ ­W­­ ­­W­­­ ­­W­ ­.­­ ­B­­ ­­­G­­ ­­1­­­ ­­7­­ ­­.­­ ­C­­­ ­L­­­ ­U­ ­B
Candylpica

2021.06.01 | 07:39

1
М­­л­­а­­­д­а­­­ ­м­о­­к­р­а­­­ ­­­у­ч­­е­­н­и­­ч­­­к­­а­ ­ч­­­у­к­а­­ ­­ ­W­ ­­W­ ­W­­ ­­.­­ ­B­­­ ­­­G­­­ ­­1­­­ ­7­­­ ­­.­­ ­­C­­ ­L­ ­­U­ ­­­B

Добави коментар

Водещи новини