Всеки втори гражданин на Кипър е ваксиниран поне с една доза

  • 27 май 2021 07:12

  • 237
  • 1
Всеки втори гражданин на Кипър е ваксиниран поне с една доза
© Getty Images/Guliver

Кипър отчете нов успех във ваксинационната си програма, като вече всеки втори в страната е получил поне първата доза. В същото време в програмата се правят промени, като се въвежда възрастово ограничение за прилагането на препарата на "АстраЗенека", съобщава БНР.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

50.4% от населението вече е обхванато с първата доза от ваксината, а почти 24% са завършили процедурата и с двете дози, отчете здравното министерство в сряда. Според него ускореното изпълнение на националния имунизационен план е причина в голяма степен за значителното намаляване на броя новозаразени с коронавирус. През последната седмица те са под 100 на ден, което е 0,1 – 0,2% от извършените тестове.

Мащабна измама с бързи тестове в Кипър

Здравното министерство обяви в сряда и че вече не препоръчва ваксината на "АстраЗенека" за хора под 50-годишна възраст, като ги съветва да предпочетат базираните на по-нова технология ваксини на "Пфайзер" и "Модерна".

Хората, които вече са взели първата доза от "АстраЗенека", ще продължат нормално с втората.

Кипър регистрира първите случаи от индийския вариант на коронавируса

Промяната бе направена след анализ и препоръки на Научно-консултативния комитет по пандемията заради възникналото обществено напрежение за тази ваксина. 

Случаят на 39-годишна британка, която почина в Кипър на 24 май след тежка тромбоза, се разследва от Европейската агенция по лекарствата за възможна връзка на смъртта на жената с поставената й на 6 май ваксина на "АстраЗенека".

През юни Кипър очаква да получи близо 350 000 ваксини от всички производители, което ще позволи ваксинационната програма да продължи безпроблемно, увери здравният министър Константинос Йоану.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
237 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Janellengsja

2021.05.27 | 08:18

1
М­­л­­а­­д­­а­­ ­­м­­­о­к­­р­­­а­­ ­­у­­­ч­е­­­н­­и­ч­­­к­­­а­­ ­ч­­у­к­­­а­ ­ ­W­­ ­­W­­ ­W­­ ­­.­­­ ­­B­ ­­­G­ ­­1­­­ ­­7­ ­.­ ­­­C­ ­­­L­­ ­U­­­ ­­B

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини