Ердоган видя „гилотина“ във френски проектозакон срещу сепаратизма

  • 13 май 2021 10:03

  • 611
  • 2
Ердоган видя „гилотина“ във френски проектозакон срещу сепаратизма
© Getty images

Турският президент Реджеп Таийп Ердоган определи като „гилотина“ за демокрацията френския проектозакон, който цели да се противопостави на „ислямския сепаратизъм“, предаде Франс прес.

Проектът претърпя критики както вътре в самата Франция, така и в международен план, тъй като заклеймявал мюсюлманската общност и предоставял на властта нови права, за да ограничи както свободата на словото, така и свободата на различни религиозни групи.

„Приемането на този закон, който е в открито противоречие с човешките права, свободата на вероизповеданието и европейските ценности, ще бъде гилотина за френската демокрация“, каза Ердоган в реч в Анкара.

Той допълни, че „сегашният вариант на планирания закон ще обслужва единствено каузата на екстремизма, ще подложи под натиск неправителствените организации и ще принуди младите хора да избират между своята вяра и обучението си“.

Долната камара на френския парламент одобри коронавирусен пропуск от втори опит

Турският президент призова френските власти и президента Еманюел Макрон да изтеглят законопроекта, предаде БНР.

Новият законопроект, който подготвя френското правителство, цели да прекъсне процеса, който властите определиха като „ислямски сепаратизъм“ и да даде повече власт на правителството да забранява и да разформирова религиозни групи, за които се предполага, че представляват заплаха за френската нация, уточнява Франс прес.

Последвайте канала на

Novini.bg
611 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Christypjlza

2021.05.15 | 03:50

2
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

2021.05.13 | 10:22

1
turski manaf kato imate viara izpoviadvaite si ia vav musulmanskite darjavi evropa niama nujda ot prestapniat vi isliam koito proizvejda I ubucava ubiici.

Добави коментар

Водещи новини