Има вероятност локдаунът в Турция да бъде удължен с още няколко дни

  • 10 май 2021 10:12

  • 541
  • 0
Има вероятност локдаунът в Турция да бъде удължен с още няколко дни
© Getty Images/Guliver (архив)

Нормализирането на живота в Турция след края на локдауна трябва да бъде постепенно, предупреждават турски експерти, цитирани от в. "Хюриет", съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

В обширен материал на журналистката от "Хюриет" Фулия Сойбаш, озаглавен "Как ще бъде отворена страната след седмица", са поместени предупреждения, съвети и мнения на експерти за предстоящото след седмица отваряне на страната.  Цяла Турция говори за това, отбелязва изданието.

Турция отменя PCR тестовете за гражданите на 15 държави, но и не за България

На 29 април в Турция влезе в сила национален локдаун, който ще продължи до 17 май. Целта на мерките е ограничаване на разпространението на коронавируса в страната, след като миналия месец бяха регистрирани рекорден брой заразени (по над 60 000 дневно).

17-дневният пълен локдаун, който бе въведен с цел броят на заразените за ден да спадне под 5 хиляди души, изтича другата седмица. Добре, какво ни очаква другата седмица?, пита изданието, като добавя, че според експертите броят на новозаразените, който сега е средно 18 хиляди дневно, се очаква да стигне до към 10 хиляди другата седмица.

394 жертви на COVID-19 за денонощие в Турция

Като се има предвид, че на 19 май ще бъде Празникът на младежта и спорта, има вероятност локдаунът в страната да бъде удължен с още 3 дни. Експертите съветват във всички случаи нормализирането на живота да става поетапно, пише "Хюриет".

Проф. д-р Илияс Дьокметаш, ръководител на Катедрата по инфекциозни болести и клинична микробиология към Медицинския университет, припомни, че по време на пълния локдаун през май и юни миналата година броят на новозаразените в страната спадна до под 2 хиляди дневно, но с "цялостното отваряне" за кратко време броят на новозаразените достигна до 30 хиляди души дневно.

Сега трябва да действаме изключително внимателно, необходимо е отварянето да става постепенно, в противен случай ситуацията ще бъде много сложна, каза проф. Дьокметаш.

Той препоръча спазване на различни мерки от служителите в държавния и частния сектор. Според проф. Дьокметаш служителите трябва да започват работа по различно време, за да няма голямо струпване на хора в градския транспорт.

Професорът посочи, че собствениците на заведения, които са изключително уморени от рестрикциите, също трябва да са много внимателни при отварянето на ресторантите и заведенията, като е необходима стриктна хигиена, трябва да се обслужват клиенти само на открито и е необходимо между масите да има съответно разстояние.

Дьокметаш е на мнение, че ограниченията за пътуванията в страната трябва да останат.

Експертите съветват да се ускори възможно най-много процесът на ваксинация в Турция (в момента към 10 милиона души са с две дози ваксина). Според медиците ситуацията с разпространението на КОВИД-19 в Турция ще се нормализира, когато бъдат ваксинирани 50-60 процента от населението.

Според плановете на властите засега на първия етап от нормализирането се планира отваряне на училища и провеждане на изпити. Вторият етап предвижда отваряне на молове, на малки магазинчета, фризьорски салони и бръснарници. Отварянето на заведенията е включено в третия етап от разхлабването на мерките, посочва "Хюриет".

Изданието цитира проф. Нурие Ортайлъ, експерт по обществено здраве, която е на мнение, че граничните пунктове трябва да бъдат отворени, но да работят при спазване на много стриктни мерки. Тя изтъкна колко опасни са различните мутирали варианти на КОВИД-19.

Същевременно според проф. Ортайлъ училищата трябва да бъдат отворени час по-скоро.

Децата ни загубиха година и половина. Необходимо е връщане към нормалното обучение колкото е възможно по-скоро, посочи Ортайлъ.

В. "Тюркие" цитира проф. Оя Итил, която също е на мнение, че учениците до 12-годишна възраст трябва да се върнат в клас, тъй като затварянето при тях няма никаква полза. Итил твърди, че малките деца се заразяват с КОВИД-19 много по-рядко.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
541 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини