Турция обеща да отговори на решението на САЩ да признае арменския геноцид

  • 25 април 2021 20:12

  • 31087
  • 4
Турция обеща да отговори на решението на САЩ да признае арменския геноцид
© Getty images

Решението на американския президент Джо Байдън да определи като геноцид масовите убийства на арменци в Османската империя е "просто възмутително" и Турция ще отговори по различни начини в следващите месеци. Това е заявил Ибрахим Калън - говорител на президента на югоизточната ни съседка Реджеп Ердоган, в интервю за Ройтерс. 

Калън не е уточнил дали Анкара ще ограничи американския достъп до военновъздушната база "Инджирлик", която беше използвана за подкрепа на международната коалиция в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия и Ирак. Президентският говорител е заявил, че Ердоган ще говори по въпроса след среща на кабинета утре.

Калън добавя, че американски представители са уверили Турция, че декларацията на Байдън не представлява законова основа за потенциални искания за репарации. В първия разговор между двамата лидери, откакто Байдън пое поста, Ердоган е заявил, че изявлението би било цитирам "колосална грешка". Турция приема, че много арменци в Османската империя са били убити при сблъсъци с турски военни по време на Първата световна война, но отрича убийствата да са били организирани и да са били геноцид.

Турското МВнР привика посланика на САЩ в Анкара

Турция обвини Съединените щати, че се опитват да пренапишат историята с признаването на арменския геноцид. Турското външно министерство привика американския посланик в Анкара и обяви, че позицията на Вашингтон е предизвикала рана в отношенията между двете страни, която трудно може да бъде излекувана.

От улиците на Истанбул до най-високите етажи на властта турците са единни в гнева си от решението на американския президент Джо Байдън да заеме страната на Армения, Франция, Германия, Русия и редица други държави, които признават, че през Първата световна война е извършен арменски геноцид.

„Няма да приемем от никого уроци по нашата собствена история“, написа в Туитър турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Джо Байдън стана първият американски президент, който използва думата геноцид в ежегодното изявление по повод годишнината от клането между 1915 и 1917 година.

Официално: САЩ признаха арменския геноцид, Турция реагира незабавно

В опит да смекчи предстоящата яростна реакция на Турция, в петък Байдън разговаря по телефона с турския си колега Реджеп Ердоган и двамата се договориха да се срещнат очи в очи по време на срещата на върха на НАТО през юни.

Самият Ердоган в послание до арменския патриарх в Истанбул заяви, че „трети страни“ се опитват да политизират продължаващия вече един век дебат дали е извършен геноцид, предаде БНР.

В Армения премиерът Никол Пашинян приветства изявлението на Джо Байдън. В публикация във Фейсбук Никол Пашинян заяви, че това е мощна стъпка към справедливост и историческа истина.

По-късно Пашинян обяви, че подава оставка. Причината не е свързана с арменския геноцид, а с политическата криза в страната, предизвикана от конфликта с Азербайджан в Нагорни Карабах. На 20 юни в Армения ще се проведат парламентарни избори.

Последвайте канала на

Novini.bg
31087 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
магьосника

2021.04.26 | 01:25

4
Българските институции трябва да проверят и да реагират на това дали ГРУ е отговорно за взривовете в българските военни заводи. Все пак сме членка в ЕС и НАТО.

2021.04.25 | 22:31

3
Тоя диктатор е с манталитетът на Хитлер!
Арменска благодарност

2021.04.25 | 21:23

2
Ако арменците във одмонското империя са се държали като Баб/икян тук в България, страната която даде на етноса му закрила и нова родина - то не виждам голяма вина у турците. Арменци като Баб/икян заслужават случилото им се по онова време.
Българин

2021.04.25 | 20:27

1
Вчера видях един насран и му казах, че е насран, а той обяви, че ще ми отговори и ще предприеме ответни мерки.

Добави коментар

Водещи новини