Ситуацията с COVID-19 на Балканите

  • 23 април 2021 11:31

  • 524
  • 0
Ситуацията с COVID-19 на Балканите
© Pixabay

Тревожна остава ситуацията с COVID-19 в балканските страни, макар че много от тях обявиха облекчаване на прилаганите мерки срещу коронавируса от тази седмица, съобщава БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

На фона на дневен брой, надвишаващ 60 хиляди инфектирани обаче, властите в Турция се наложи да вземат непопулярното решение да затегнат допълнително ограниченията. Следва най-новото от ситуацията с пандемията на Балканите.

В Гърция от понеделник на училище се завърнаха учениците от гимназиалния курс след месеци на дистанционно обучение. Те ще трябва да представят два пъти седмично отрицателен тест за коронавирус, който ще извършват самостоятелно в домовете си и се предоставя безплатно.

От началото на седмицата беше разрешена работата на търговските обекти и в гръцките префектури Солун и Ахая. Поради тежката епидемична обстановка обаче засега търговските обекти остават затворени в Козани.

Страната се готви за поетапна отмяна на ограниченията от началото на другата седмица преди откриването на туристическия сезон на 14 май.

Гърция: Полицията следи да не се събират хора на обществени места

Като сигнал, че третата вълна на коронавирусната пандемия може би отслабва, министърът на здравеопазването на Гърция Василис Кикилиас заяви в сряда, че средният дневен брой на новозаразени през последните седем дни е бил 2800 в сравнение с над 3000 предходната седмица. Делът на положителните случаи се е стабилизирал под 6 процента. Въпреки това районите на Източна Македония и Тракия все още регистрират голямо увеличение на новите случаи.

Правителственият говорител Аристотелия Пелони събщи, че Гърция ще отмени от следващата седмица задължителната 7-дневна карантина за туристи от някои страни, които ще могат да влизат в страната с отрицателен PCR тест или сертификат за ваксинация, но се запазват ограниченията за придвижването им в Гърция. Мярката се отнася за туристи от Европейския съюз, САЩ, Великобритания, Сърбия, Израел и Обединените арабски емирства.

Турция обяви началото на "частично затваряне" заради коронавируса за период от две седмици. Президентът Реджеп Тайип Ердоган предупреди, че ако то не даде резултат, ще последват нови ограничения.

Вечерният полицейски час беше изтеглен с два часа по-рано през работните дни на седмицата - от 19 вместо от 21 часа, като ще важи до 5 ч. сутринта. През уикендите ще бъде в сила пълна забрана за излизане.

Отново са затворени спортните зали, бръснарниците, фризьорските салони, кафенетата, чайните. Те няма да работят до края на празника Рамазан.

Турция е под пълен локдаун до понеделник

Ресторантите и други подобни заведения ще обслужват само с храна за вкъщи. Отново се въвежда и ограничение за хората над 65 и под 18 години да се возят в градския транспорт. Всички ученици, с изключение на тези от 8 и 12 клас и предучилищните забавачки, преминават към дистанционно обучение.

Отлагат се за след Рамазан байрама всички масови тържества като сватби и годежи. Няма да се организират традиционните масови вечери през месеца на пост, предшестващ празника, нито в заведенията, нито по домовете.

Турция регистрира вчера 296 смъртни случая от коронавирус, което е най-големият брой за денонощие от началото на пандемията. Поставени досега са 19,76 милиона дози ваксина в страната, като първа доза са получили около 12 милиона души, а и втора - 7,76 милиона.

С решение на Кризисния щаб в Сърбия от 6.00 часа на 12 април бяха отворени търговските центрове, които ще работят до 22 часа. Заведенията за хранене в търговските обекти обаче остават затворени, като тяхното отваряне беше обвързано с броя на заразените и процеса на имунизация.

Кризисният щаб заяви днес, че след като вчера броят на новозаразените в Сърбия за денонощие е паднал под 3000 души, се изпълняват условията учениците да се върнат в училище от 19 април.

Производството на руската ваксина "Спутник V" в Сърбия ще започне през май

В Сърбия вече започна и производството на руската ваксина "Спутник V". С това тя стана първата държава в Европа, която ще произвежда този препарат. По-нататък е възможен износ на препарата в други страни в региона, информира Руският фонд за преки инвестиции.

Ваксинирането с руската ваксина в Сърбия започна на 6 януари. До 15 април в страната са поставени 3 020 401 дози ваксина, а 1 212 997 души са получили втора доза. Сърбия разполага с ваксини на Пфайзер/Бионтех, Спутник V, АстраЗенека и Синофарм.

В Румъния здравният министър Влад Войкулеску бе уволнен след скандал, предизвикан от заповед на здравното министерство за промяна на критериите за поставяне под карантина на населените места, която не била съгласувана с премиера.

Същевременно броят на потвърдените случаи на COVID-19 надхвърли един милион души, а болниците са на лимита на възможностите си с по над 1500 пациенти в интензивни отделения ежедневно. На този фон остават в сила редица ограничителни мерки, като вечерен час от 22,00 ч. или 20,00 ч. (за районите с висок риск), намалено работно време за магазините и удължена пролетна ваканция за учениците (с изключение на 8 и 12 клас) до 4 май.

Мобилни екипи ваксинират в отдалечени райони в Румъния

Румъния е на четвърто място сред страните от ЕС по брой на жители, които са получили две дози от ваксините срещу COVID-19. По брой на общо поставените дози страната се нарежда на 7-мо място в ЕС.

От началото на кампанията по имунизация срещу COVID-19 в Румъния са поставени 3 998 980 дози ваксина на 2 471 779 души. 944 578 са с поставена първа доза, а 1 527 201 - с две дози. От днес страната започва ваксинация с АстраЗенека без предварително записване.

В РС Македония тези дни се забелязва тенденция на намаляване на броя на новодиагностицираните случаи на COVID-19.

Броят им е около 1000, което потвърждава, че епидемиологичната крива е в последователно спадане и това са добри данни, смята здравният министър Венко Филипче. Все пак той отбеляза, че натискът върху болниците още е голям.

РС Македония въвежда допълнителни противоепидемични мерки на територията си

След като завърши ваксинирането на гражданите от критичната инфраструктура, от вчера страната пристъпи към ваксинация на гражданите под 75 години, които са се регистрирали в специално определения сайт или чрез личните лекари. До 15 април в Република Северна Македония са ваксинирани близо 30 000 граждани.

Експертният комитет, който наблюдава ситуацията с пандемията в Албания, одобри искане на правителството за облекчаване на полицейския час през свещения за мюсюлманите месец Рамазан, който започна във вторник.

Продължителността на полицейския час беше намалена с два часа от началото на седмицата. Така хората вече могат да излизат навън между 6.00 часа сутринта и 22.00 часа вечерта (спрямо 20.00 часа досега). Баровете и ресторантите също ще могат да работят в този интервал.

Албания е сред петте страни в Европа с най-ниско ниво на ваксинация

В страната продължава ваксинацията на хората над 60 години, като до момента са ваксинирани над 200 000 възрастни хора, а от този уикенд започва ваксинацията на работещите в туристическия сектор.

След наложените неотдавна ограничения в Косово върху работата на барове и ресторанти десетки хиляди души пътуваха през изминалия уикенд до Албания - близо 30 хиляди по официални данни.

Ресторантьорите в страната заплашиха с протести, ако косовското правителство удължи мерките след обявения срок до 18 април.

Босна и Херцеговина: В съответствие с разхлабените противоепидемични мерки в Сараево от понеделник бяха отворени терасите и градините на заведенията за хранене.

Персоналът обаче ще трябва да спазва определените по-рано мерки, отнасящи се до разстоянието между масите, ограничения брой гости, редовната дезинфекция и носенето на маски.

В Босна и Херцеговина продължава имунизацията с "АстраЗенека"

Разрешена бе и работата на фитнес залите за индивидуални тренировки, както и на басейните и спортните центрове само за професионалисти или състезатели.

В босненската Република Сръбска от понеделник учениците в основните училища се върнаха присъствено в клас. До 19 април бе разрешено и организирането на спортни занимания на групи до 30 души, както и професионални спортни състезания без публика.

След 11-дневен локдаун в Словения от началото на седмицата епидемичните мерки бяха разхлабени, а шестмесечният полицейски час отменен.

Присъственото обучение в основните училища бе възобновено, а в средните е въведен алтернативен модел, според който групите ученици, които идват в училище, ще се сменят всяка седмица с онези, които са били на обучение онлайн. Във висшите училища ще продължат по-строгите мерки, в присъствието на групи до десет студенти, на които ще се разрешава да идват в университетите на упражнения или за изпити.

Преболедувалите COVID-19 в Словения ще бъдат ваксинирани само с една доза

Отново са отворени магазините и културните институции, разрешена е работата на ски центровете, вдигната забраната за спортна дейност на групи до 10 души. Ресторантите ще могат да доставят храна, а в затворените помещения ще бъде разрешено присъствието само на бизнес гости.

Словенското правителство разреши влизането на територията на страната без карантина и на имунизирани с ваксините Спутник V и Джонсън и Джонсън. Досега влизането без карантина или безплатен беше разрешено за хора, които покажат документ, че са имунизирани с ваксините на АстраЗенека, Пфайзер или Модерна.

Хърватия удължи вчера действащите в страната противоепидемични мерки, а министърът на вътрешните работи и ръководител на националния съвет за гражданска защита Давор Божинович уточни, че няма да има допълнителни мерки за страната. Той не изключи възможността за известно затягане на мерките по общини, ако епидемичната ситуация се влоши.

Мерките, чийто срок се продължава, са забрана за спортни дейности на закрито, забрана за работа на детски зали за игри и различни кръжоци за деца.
Мерките на границата също остават в сила. За влизане в Хърватия са необходими удостоверения за негативен антигенен тест, признати от ЕС, за ваксинация или за преболедуван COVID-19.

67% от положителните тестове за коронавирус в Хърватия са на заразени с британския вариант

През последните 24 часа в Хърватия са регистрирани 2927 нови случая на коронавирус и 43 смъртни случая. Общият брой на заразените от началото на пандемията достигна 300 900, а на смъртните случаи - 6442. В момента има 15 307 активни случая, 1988 пациенти са хоспитализирани, от тях 179 са на интензивно лечение.

Досега в страната са ваксинирани с първа доза 381 164 души, а с две дози - 117 283.

Република Кипър регистрира в началото на седмицата рекорден брой хоспитализирани пациенти с COVID-19 - 225, най-големия от започването на пандемията. От тях близо 60 са на интензивно лечение, което означава, че един на четирима е в тежко или критично състояние.

До момента Кипър е регистрирал 53 254 инфектирани в коронавирус и 277 смъртни случая.

При сегашния темп на ваксинация Кипър може да очаква до края на юни да бъде ваксинирано 70 процента от населението и следователно да бъде придобит стаден имунитет, каза здравният министър Константинос Йоану.

Кипър започва имунизации с ваксината на „Джонсън и Джонсън“

В четвъртък цялото кипърско правителство се ваксинира срещу COVID-19 с ваксината на АстраЗенека в опит да насърчи имунизацията с препарата на фона на хладен обществен отзвук заради безпокойства около безопасността на ваксината.

В самообявилата се турска държава в Северен Кипър е в сила полицейски час между 22 и 5 ч. Всички търговски обекти в неделя са затворени с изключение на аптеки, хлебарници и бензиностанции. 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
524 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини