Kathimerini: Гърция премахва голяма част от ограниченията след Великден

22 април 2021 11:00

Kathimerini: Гърция премахва голяма част от ограниченията след Великден
© Pixabay
487 0

Премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис обяви, че ако след Великден няма ново нарстване на новите случаи на COVID-19, в страната ще бъдат отворени градините на ресторантите и кафетата и ще бъдат позволени пътуванията на цялата й територия, пише Kathimerini.

Мицотакис призна, че броят на новите случаи на коронавирус се е стабилизирал „на високо ниво“ и че по-голямата част от пациентите, които в момента са интубирани, не са били ваксинирани, молейки своята аудитория да се ваксинира възможно най-скоро. Мицотакис даде да се разбере, че обичайните великденски пътувания на градските жители в провинцията и техните родни места няма да бъде разрешено за втора поредна година.

Но на Велики понеделник, 3 май, на ресторантите, баровете и кафенетата ще бъде разрешено да работят - но клиентите ще трябва да седят навън. Седмица по-късно, на 10 май, началните и основните училища ще бъдат отворени отново, а на 15 май отново ще бъдат разрешени вътрешни пътувания, което трябява да съвпадне и с началото на туристическия сезон, на който правителството на южната ни съседка възлага големи надежди. Също така, вечерният час ще бъде съкратен до 6 часа всеки ден, от 23 часа до 5 сутринта, от настоящите осем (21 ч. - 5 ч. сутринта), информира "Фокус".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24113

Италия въвежда облекчения на коронавирусните мерки

Самотестването ще бъде основен инструмент за отварянето: ще бъде задължително за служителите в сектора на ресторантьорството и хотелиерството, за студенти и за неваксинирани посетители. Мицотакис посочи ваксинациите, самотестването и по-топлото време като „голямото оръжие“ на страната, което ще направи възможно повторното отваряне.

Великденските празници ще бъдат малко по-спокойни от миналата година: Все още има ограничение за броя на хората, които могат да присъстват на традиционната празнична вечеря в неделя на едно място - 12 от две семейства, ако се провежда навън, девет ако е вътре. Също така, традиционното великденско бдение ще завърши в 21 часа в събота вместо в полунощ. Министърът на здравеопазването Василис Кикилиас заяви, че присъстващите на църковните служби трябва да носят двойна маска.

В сряда са регистрирани 3015 нови случая на коронавирус, заедно с 86 смъртни случая, докато 831 пациенти са интубирани. Националната здравна система все още е под натиск, което доведе до 20-дневно удължаване на изискванията за частни клиники.

Основната лява опозиционна партия СИРИЗА заяви, че правителството най-накрая е изпълнило препоръките й, въпреки че все още смята, че отварянето е твърде бавно, докато лявоцентристкото „Движение за промяна“ критикува Мицотакис за това, което смята за негова непоследователност.
 

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 24113

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
487 0

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини