Турция разхлаби някои мерки, въведени заради COVID-19

06 март 2021 06:35

Турция разхлаби някои мерки, въведени заради COVID-19
© Getty Images, архив
2308 2

Днес, 6 март, ще е първата събота в Истанбул от началото на декември без забрана за излизане от вкъщи. В началото на седмицата ограничителните мерки в Турция заради епидемията бяха разхлабени.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22577

За първи път от 4 декември, когато бе въведена забрана гражданите да излизат от дома си през уикендите, жителите на Истанбул ще могат да се движат свободно в събота от 5 ч. сутринта до 9 ч. вечерта.

Според критериите на здравните власти мегаполисът е поставен в категорията на областите с повишен риск от заразяване с новия коронавирус (оранжева зона). По тази причина забраната за излизане от вкъщи ще бъде в сила в неделния ден до 5 ч. сутринта в понеделник.

Животът в Истанбул постепенно се нормализира. Ресторантите и кафенетата са отворени, но с ограничено работно време (до 7 ч. вечерта), на половината от капацитета си и с представяне на специален код, който дава възможност за проследяване на заразените. Спортните площадки и басейните са затворени.

Ердоган обещава засилване на правата и свободите в Турция

Училищата са отворени по модела 2 дни присъствено и 3 дни дистанционно обучение в седмицата.
Истанбулската голяма община възстанови пътуването на възрастните с безплатни карти в градския транспорт, но само в часовете между 10 и 14 ч.
Турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа обаче предупреди,че е рано да се говори за реално нормализиране на ситуацията, тъй като през последната седмица новите случаи на коронавирус са се увеличили.

"Данните показват ръст и на броя на пациентите в болниците. Положението в Истанбул не се е нормализирало. Имаме данни за влошаване на епидемичната обстановка", каза турският здравен министър.

Коджа съобщи, че през последното денонощие в Турция са установени 11 302 нови случая на коронавирус. С общо 2 757 460 регистрирани заразени, страната е на девето място в света по този показател.

Заловиха огромна пратка лекарства, част от тях за лечение на COVID-19
62 души са починали за изминалите 24 часа. С това общият брой на смъртните случаи от КОВИД-19 в Турция достигна 28 901.

Към момента общо 12 окръга са в категорията на най-рисковите зони що се отнася до разпространението на коронавируса. Сред тях са черноморските Гиресун, Артвин и Орду, както и пограничният Одрин.

В рисковите окръзи се запазват ограничителните мерки, включително забраната за излизане през уикендите.
Министерството на вътрешните работи е изпратило нареждане до властите в окръзите за засилване на контрола по спазването на противоепидемичните мерки.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Още за коронавируса вижте във видеото:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 22577

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
2308 2

Свързани новини

Свързани видеа

Коментари (2)

Добави коментар
Colleena16

2021.04.10 | 03:56

91443
­­В­­­и­­­ж­­т­­е­ ­м­о­­я­т­­­а­ ­­т­и­­й­­н­­­ ­­­п­­у­­­т­­к­а­­ ­­­-­­ ­W­­W­­W­­.­B­­G­1­­7­­.­C­L­­­U­­B­
TУРЦИЯ НЕ НА БАЛKAHИTE

2021.03.07 | 07:33

31806
HA ЗАПЛАТИ В ТУРСКОТО ПОСОЛСТВО ЛИ CTE?? TA ПОСТОЯННО ПРИБУТВАТЕ НОВИНИТЕ OT HEБАЛКАНСКАТА А ОРИЕНТАЛСКАТА ДЪРЖABA ТУРЦИЯ НА ПЪРВО МЯСТО В РУБРИКА БАЛKAHИ????A!!??

Добави коментар

Водещи новини