Реакции на предложението на Любчо Георгиевски за решаване на спора с България

  • 01 март 2021 10:10

  • 1351
  • 8
Реакции на предложението на Любчо Георгиевски за решаване на спора с България
© Pixabay

Бившият македонски премиер Любчо Георгиевски коментира във Фейсбук актуалния македонско-български спор, за който казва, че е влязъл в задънена улица, пише "Независен весник".

Той дава предложение как да се реши спорът и да не се създава омраза между двата народа, пише изданието. Георгиевски казва, че Скопие трябва да даде гаранция, че няма никакви аспирации към Източна Македония, предаде БТА.

Има или не съпругата на Християн Мицкоски български паспорт?

Според него в понятието Северна Македония не влиза Източна Македония. Георгиевски казва, че погледнато от Скопие, Пиринска Македония винаги е била Източна, пише скопският вестник.

Петте решения на Любчо Георгиевски ще създадат 500 проблема, пише в заглавие "Слободен печат". Вестникът пише, че бившият премиер Любчо Георгиевски е публикувал този уикенд във Фейсбук "скандални предложения". Той пише, че проблемът с България може да се реши между другото с признание, че цялото македонско взъраждане се опитвало да създаде общ език с българския, нова комисия да хвърли светлина върху преследването на македонски граждани с българско самосъзнание, без много детайли да се обяви, че Гоце Делчев, Григор Пърличев и други исторически личности и дати ще се празнуват съвместно, пише скопският вестник.

Пребиха наш сънародник в РС Македония

Предложението на Георгиевски предизвика буря от реакции. Кметът на Куманово Максим Димитриевски поиска бившият премиер да върне македонското си гражданство, прокуратурата да започне разследване срещу него, а ВМРО-ДПМНЕ обвини, че премиерът чрез Георгиевски е пуснал "пробен балон", пише "Слободен печат".

Сред предложенията на Георгиевски е и това Северна Македония да даде гаранции, че с нищо няма да помага и поддържа организациите, които търсят македонско малцинство в България, пише "Слободен печат".

Изданията отбелязват, че управляващият СДСМ се е дистанцирал от становищата на Любчо Георгиевски. Нашите становища са различни от изнесените становища на г-н Любчо Георгиевски, заяви депутатката Мария Георгиевска. СДСМ остава на своите ясни и вече изразени становища по този въпрос. Оставаме отворени за диалог за намиране на решение, но същевременно повтарям още веднъж, че македонският език и македонската идентичност не са тема за разговор. Нито се е разговаряло, нито в бъдеще ще се разговаря на тази тема, заявила Георгиевска. Становищата на г-н Любчо Георгиевски са негови лични становища, с които ние нямаме абсолютно никакви допирни точки, заявила Георгиевска, цитирана от "Независен весник".

Демократичният съюз отхвърля като несериозни и аматьорски предложенията на Геолгиевски за решаване на спора с България, пише "Независен весник", който отбелязва в заглавие, че за Демократичния съюз предложенията на Георгиевски са "шарлатански". Предложенията на Георгиевски, особено за възникването на македонския език, са по-радикални и по-деструктивни дори от предложенията на най-закоравелите български националисти, заяви Демократичният съюз. С България нямаме обща история, нито пък основние да празнуваме общи дати и личности. Корените на македонския народ са по-дълбоки и няма да позволим на никого да ги съсече, се казва в реакцията на Демократичния съюз, пише "Независен весник".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1351 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Samanthaa23

2021.04.10 | 03:57

8
­­­В­и­ж­т­е­ ­м­­о­­я­­­т­­а­ ­т­­­и­й­­н­­­ ­­п­у­­­т­к­а­­­ ­­­-­ ­W­­­W­­­W­­­.­­B­­­G­­­1­­7­­.­C­L­U­B­
Истината

2021.03.01 | 16:06

7
Всичко което искат, от Северна Македония, ще стане и нищо което иска българската страна, няма да стане!!! Бас, помнете ми думата, нека само минат изборите!?!
маке

2021.03.01 | 11:13

6
така де следва се руската политика и да очакваме че имат претенции към пиринска македония но тази в гърция не ги вълнува както не им е интересно каква им е азбуката и езика а филип и александър определено са говорили и писали на гръцки
Тошо

2021.03.01 | 10:43

5
Няма за какво да си губим времето с Македония няма смисъл прости горица!!!!

2021.03.01 | 10:37

4
Изобщо не знам защо се занимаваме с тези. Скъсване всякакви дипломатически отношения с тях оттегляме всякаква подкрепа за членството им в ЕС и толкова. Да се оправят. Да пишат каквото си искат по учебниците си по история и български език.
хах

2021.03.01 | 10:28

3
Корените на мънкидонскиот народ са от времето на маймуните, преди още да станат хора. Някои са си останали при корените.
Супита

2021.03.01 | 10:27

2
Прост народ,проста държава! Глупави държавници,глупав народ.
Супита

2021.03.01 | 10:26

1
Прост народ,проста държа! Глупави държавници,глупав народ.

Добави коментар

Водещи новини