Разхлабват мерките за ученици и преподаватели в Турция

  • 12 февруари 2021 13:34

  • 507
  • 1
Разхлабват мерките за ученици и преподаватели в Турция
© Getty Images/Guliver (архив)

Турските власти разхлабват епидемиологичните мерки срещу COVID-19 за учениците и преподавателите на фона на очакваното отваряне на някои училища в страната от понеделник.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33012

Министерството на вътрешните работи изпрати до окръжните управления два отделни циркуляра - единият относно мерките за учащите и образователния персонал, а другият, включващ специален регламент за предстоящи почивни дни на 13 и 14 февруари, предаде БТА.

Турция не предвижда скоро присъствено обучение за всички класове

Празникът на влюбените тази година съвпада с пълния локдаун, който в Турция се прилага през уикендите, когато обичайно са отворени само магазините за хранителни стоки до 17 часа местно време. През уикендите се прилага забрана за излизане от къщи на гражданите и за движение на транспортни средства извън градския транспорт. Ограниченията важат от петък вечерта до понеделник сутринта.

 

През предстоящия уикенд обаче магазините за продажба на цветя, както и някои магазини, предлагащи сувенирни стоки, се освобождават от локдауна през двата почивни дни. Куриерските служби също имат право на свободно придвижване.

Присъствено обучение след 15 март в Турция предлага Научният съвет

По случай Празника на влюбените тази неделя властите въведоха определени облекчения за търговците на цветя. Те ще могат да обслужват гражданите чрез услуги по домовете между 20 ч. и 24 ч. днес, а в събота и неделя между 10 и 17 ч. на място или по домовете, а след 17 часа само по домовете.

 

С нареждане на турското вътрешно министерство отделно се разхлабва забраната за излизане навън на учениците, учителите, служителите от образователната сфера при удостоверяване чрез съответен документ. Същевременно тези лица ще бъдат освободени и от забраната за пътуване в градския транспорт, която важи за хората над 65 и под 20-годишна възраст.

Турция е засякла южноафриканския и бразилския вариант на COVID-19

В края на тази седмица свършва зимната ваканция на турските ученици, която обхваща около 18 млн. учащи, учители и персонал. Към момента учебният процес протича дистанционно за всички. От понеделник, 15 февруари, обаче се планира да започнат присъствени занятия в училищата от селските райони. В големите метрополии като Истанбул, Анкара, Измир и Бурса онлайн обучението ще продължи най-малко до началото на март.

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
507 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Melissaa16

2021.04.10 | 03:59

1
­­В­­и­­ж­­т­е­­­ ­­м­­­о­­я­т­­а­ ­т­­и­­­й­н­­ ­­п­­­у­­т­­­к­­а­­­ ­­­-­­­ ­W­W­­W­­.­­­B­­­G­1­­­7­.­­C­­L­U­­B­­

Добави коментар

Водещи новини