Вижте каква е ситуацията с COVID-19 на Балканите

  • 12 февруари 2021 11:27

  • 956
  • 1
Вижте каква е ситуацията с COVID-19 на Балканите
© Pixabay

Представяме ви ситуацията с КОВИД-19 в страните от Балканския полуостров към 12 февруари:

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

ГЪРЦИЯ - До 22.02.2021 г. всички пристигащи в Гърция, независимо от вида транспорт, подлежат на задължителна 7-дневна карантина. При пътуване към Гърция всеки гражданин (вкл. шофьорите на камиони) следва да попълни пътнически формуляр за локализиране - Passenger Locator Form. При влизане на гръцка територия от пътуващите (без шофьорите на камиони) се изисква да представят негативен резултат от PCR тест. Нетоварните превози са разрешени само през ГКПП "Кулата-Промахон" от 07:00 ч. до 23:00 ч. В страната е в сила ограничение на движението между 21 и 5 часа, а през уикендите - от 18 до 5 ч. Търговията на дребно работи с предварителна уговорка, с изключение на столицата Атина, където работят само хранителните магазини и аптеките. В Атина училищата работят дистанционно, в останалата част на страната са отворени по определен график или частично. Излизането на гражданите е ограничено до съществени причини за придвижване. Досега са поставени общо 482 416 дози от ваксините срещу новия коронавирус, от които 121 616 са повторни дози, предава БТА.

Гърция с амбициозен план: До края на март - 1,7 млн. ваксинации

ТУРЦИЯ - Всички пътници, пристигащи в Турция, следва да представят негативен PCR Sars-CoV-2 тест, направен в рамките на 72 ч. преди пътуването. Изискванията не се отнасят за децата до 6-годишна възраст и за транзитните пътници, които не напускат трансферните зони на съответните летища, както и за шофьорите на ТИР и екипажите на въздухоплавателни и морски плавателни съдове. Лицата без негативен PСR тест могат да влязат на територията на страната, но при условие за задължителна 7-дневна карантина на посочен от тях адрес.

 

В Турция е въведен комендантски час между 21 вечерта и 5 часа сутринта. През уикендите забраната за излизане важи за периода от петък вечерта до понеделник сутринта. Гражданите над 65 години и тези под 20 години излизат навън само за определен интервал от три часа през деня. Чуждестранните туристи са освободени от наложените ограничения за придвижване в съботните и неделни дни.

Турция не предвижда скоро присъствено обучение за всички класове

Ресторантите, кафенетата, бюфетите, гостилниците и други подобни заведения предоставят само кетъринг. Не работят музеи, спортни салони, кина, театри, нощни клубове, концертни зали. Не се провеждат масови молитви в джамиите. Tърговските центрове са с променено работно време - от 10 до 20 ч.

 

Носенето на маски е задължително, включително навън, а нарушителите подлежат на глоба в размер на 900 турски лири /206 лв./.

 

Учениците не посещават учебни занятия в училище, а учебният процес се провежда дистанционно. Отменени са извънкласните занимания, както и присъствените занятия в университетите през целия пролетен семестър, а изпитната сесия е отложена.

Пак бум на заразените с COVID-19 в Турция

Ваксини досега са поставени на близо три милиона души, като втора доза са получили около 250 хиляди от тях.

 

РУМЪНИЯ - Границите на Румъния са отворени, като за пристигащите от страни с повишен епидемиологичен риск се изисква негативен PCR Sars-CoV-2 тест, направен максимум 72 часа преди влизане на румънска територия. Пристигащите в Румъния подлежат на 10- или 14-дневна карантина, в зависимост от държавата, от която пристигат, с изключение на лицата, които са ваксинирани с двете дози от ваксината. Не се изисква ПСР тест и карантина за пристигащите от България.

 

В сила е ограничение на движението в интервала между 23.00 часа и 5.00 часа, а лицата, на които им се налага да излязат през нощта, трябва да представят декларация на собствена отговорност за целта на придвижването.

Над 100 000 румънци се записали за имунизация с ваксината на Астра Зенека за 24 часа

Повечето училища в страната отвориха отново врати на 8 февруари. Учебните заведения работят по три сценария в зависимост от нивото на заболеваемост в съответното населено място - "зелен сценарий", при който всички ученици учат присъствено, "жълт сценарий", при който се комбинира присъствено и дистанционно обучение, и "червен сценарий", при който на училище ходят само учениците в началните класове, а останалите учат онлайн.

 

Заведенията на закрито и залите за представления работят с намален капацитет в зависимост от равнището на заболеваемост в съответното населено място. В Букурещ ресторантите, баровете, кафенетата, театрите и кината работят с 30 процента от капацитета си.

Румъния получила над 1 200 000 дози ваксини срещу COVID-19

До 11 февруари в Румъния са били ваксинирани 1 009 421 души. От тях - 961 652 с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех", която се прилага от 27 декември, и 47 769 - с препарата на "Модерна", който се поставя от 4 февруари. На 10 февруари започнаха и записванията за ваксиниране с препарата на компанията "АстраЗенека", като за 24 часа желание да се имунизират с тази ваксина са заявили над 100 000 румънски граждани.

СЪРБИЯ - От 14 януари Сърбия отмени изискването към българските граждани и всички пристигащи от България в Сърбия да представят отрицателен PCR тест на влизане в страната. Това се отнася и за пристигащите от Албания, Босна и Херцеговина, Република Северна Македония и Черна гора. За пътуващите от всички останали държави Сърбия продължава да изисква представяне на отрицателен PCR-тест, направен до 48 ч. преди влизане в страната.

 

Всички гранични контролно-пропускателни пунктове са отворени и работят в нормален режим.

8 случая на британския вариант на COVID в Сърбия

В страната няма полицейски час. Заведенията за хранене работят до 20 часа, магазините за хранителни стоки - до 21 часа. Фризьорски салони, фитнес клубове, спа центрове работят до 20 часа.

Кината също работят, до 17 часа. Аптеките, бензиностанциите и службите за доставка на храна работят без ограничения. Навсякъде, където е възможно, се работи дистанционно.

 

Учениците от средните училища и по-големите класове на основното училище, чиито класове са разделени на две групи, продължават да ходят на училище както досега - една седмица онлайн и една - присъствено в училище.

 

Задължително е носенето на маски в затворени помещения, както и в масовия градски транспорт.

 

Ваксинацията срещу коронавирус започна на 24 декември. До 11 февруари включително са ваксинирани общо 636 119 граждани, втора доза ваксина е поставена на 83 262 души.

Остават в сила противоепидемичните мерки в Сърбия

В рамките на масовата ваксинация гражданите могат да избират между ваксините на "Пфайзер"/"Бионтех", руската ваксина "Спутник V" и китайската "Синофарм".

 

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ - Няма въведена задължителна карантина или изискване за отрицателен PCR тест при влизане в Република Северна Македония. Всички гранични пунктове на страната са отворени, както и летищата.

 

По последни данни на здравното министерство на Република Северна Македония общият брой на диагностицираните с КОВИД-19 в страната е 95 736 /до четвъртък/, броят на оздравелите е 86 844, а на починалите е 2959. Броят на активните случаи в Република Северна Македония в момента е 5933.

 

В страната не е въведен полицейски час, ресторанти и заведения за хранене работят до 21 часа. Обучението в училищата се провежда както дистанционно, така и присъствено.

 

Ваксинацията срещу коронавирус в Република Северна Македония все още не е започнала. Правителството очаква този месец да пристигнат 200 000 дози от китайската ваксина на "Синофарм". Скопие очаква също да получи 8000 ваксини на "Пфайзер", дарение от Сърбия. Следващата седмица трябва да пристигнат и поръчаните ваксини на "Пфайзер"/"Бионтек".

ХЪРВАТИЯ - Българските граждани могат да влязат на територията на Хърватия с негативен PCR тест, направен 48 часа преди влизането на територията на страната. Задължителна за всички пътуващи за Хърватия е предварителна регистрация на сайта https://entercroatia.mup.hr/. Територията на Хърватия може да се премине транзитно, за което не се изисква негативен PCR тест. Задължително е обаче страната да се напусне в рамките на 12 часа от влизането.

 

При установяване на контакт с лице, болно от COVID-19, лицата подлежат на 10 дневна карантина и тест (антигенен/ PСR тест).

Британският вариант на коронавируса вече е и в Хърватия

Всички събития и събирания с повече от 25 души са забранени, носенето на маски е задължително на закрито и на открито, където не може да се поддържа дистанция от 1,5 метра, прекратени са сватбите, а на погребенията могат да присъстват най-много 25 души.

 

Считано от 1 февруари е взето решение за облекчаване на мерките, но само в два сегмента: разрешава се на учениците от 5 до 8 клас да посещават училище и се допускат по-голям брой спортни дейности, особено тези, които се провеждат на открито, но също така и някои индивидуални спортни дейности.

 

Актуалните епидемиологични мерки, които забраняват работата на кафенета и ресторанти, продължават до 15 февруари. След това започва поетапно отваряне на кафенета и ресторанти, с продажба на продукти за консумиране извън заведенията. След 15 февруари ще бъдат отворени и фитнес центровете, езиковите школи и казината.

 

Ваксинацията в страната започна на 27 декември. До 10 февруари са поставени 107 080 дози ваксина, а 44 344 души са получили втора доза. До 10 февруари страната е получила 156 450 дози ваксини, от които 122 850 на "Пфайзер"/"Бионтех", 16 800 на "Модерна" и 16 800 на "АстраЗенека".

СЛОВЕНИЯ - За държавите, които се намират в т.н. "червен списък", където се намира и цялата територия на България, считано от 16.01.2021 г., за влизане в Словения е необходимо да се представи негативен PCR тест, не по-стар от 48 часа, или бърз антигенен тест, не по-стар от 24 часа. Транзитът за леки автомобили и тежкотоварни камиони през територията на Словения е позволен, като преминаващите следва да напуснат страната в рамките на 6 часа от влизането.

В Словения от днес отварят детските градини и основните училища

От 20 октомври в Словения е въведен вечерен час от 21:00 ч до 06:00 ч. сутринта. Изключения са лицата, които могат да докажат основателна причина за излизане в този интервал. Въведена е забрана за преминаване, без да има уважителна причина или пътуването да е сред изключенията, между регионите в страната. От 2 януари 2021 г. е разрешено преминаване между общините в 9 региона, които имат по-добра епидемиологична обстановка, но не и между самите региони. Условието е тези, които се придвижват, да имат инсталирано на телефоните си мобилното приложение Stay Healthy.

 

Отворени са ски курортите, както и магазините и обекти в сферата на услугите, които са с площ до 400 квадратни метра при задължително седмично тестване на служителите. На 9 февруари бяха отворени училищата за учениците от първи до трети клас и детските градини.

 

Ваксинирането на жителите на Словения против коронавирус започна на 27 декември 2020 г. с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех". От януари се използва също ваксината на "Модерна". На 6 февруари пристигна и първата партида от "АстраЗенека". До 7 февруари почти 55 000 души в Словения са били ваксинирани с първата доза на ваксината, което е 2,6 процента от населението, и почти 43 000 души - с втората доза, което представлява два процента от населението на страната.

КИПЪР - Единствено български граждани, които притежават разрешение за постоянно пребиваване в Република Кипър, могат да влизат на кипърска територия, като представят PCR тест за COVID-19 от оторизирана лаборатория и бъдат поставени под задължителна 14-дневна карантина. Търговията на дребно в страната работи с ограничения, училищата са отворени за началния курс и частично за по-горните класове. Излизането на гражданите е ограничено до съществени причини за придвижване. Поставените ваксини в края на миналата седмица бяха около 33 хиляди.

Кипър "отваря” след втория локдаун

ЧЕРНА ГОРА - Пътниците от чужбина, с изключение на Великобритания и Северна Ирландия, могат да влизат в Черна гора през всички гранични пунктове с негативен PCR тест, направен преди не повече от 72 часа.

 

Новите мерки ще важат за следващите 15 дни с възможност за промени.

Черногорци се ваксинират в Сърбия срещу COVID-19

Черна гора въведе от 10 февруари полицейски час от 21.00 до 5.00 часа и забрана за междуградски пътувания през уикенда. Работното време на ресторантите и кафенетата е ограничено до 18 часа. В заведенията е забранено пускането на музика или жива музика.

 

В Будва и Тиват, където епидемичната ситуация е влошена, са забранени и публичните събирания на открито и закрито, а заведенията и търговските обекти се затварят, с изключение на магазините за хранителни стоки. В тези общини са затворени и детските градини, училищата и университетите и обучението е дистанционно. На гражданите на Тиват и Будва се препоръчва да не напускат територията на общината.

 

Ваксинацията в Черна гора още не е започнала. На 23 януари здравният министър Йелена Боровинич-Бойович съобщи, че първите дози ваксини срещу коронавирус ще пристигнат в страната в началото на февруари, а гражданите ще могат да избират между руската ваксина "Спутник V", китайската "Синофарм" и ваксината на "Пфайзер"/"Бионтек".

 

АЛБАНИЯ - Границите на Албания са отворени. От българските граждани не се изисква негативен ПСР тест или карантина при влизане в страната. МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване в Албания.

Албанското правителство се договори за ваксини срещу COVID-19 от Пфайзер

От 11 февруари за срок от две седмици е в сила полицейски час, който забранява движението на хора и автомобили в интервала между 20.00 и 6.00 часа, с изключение на придвижванията с професионална цел или по спешни причини. В същия интервал е забранена дейността на ресторантите, баровете и клубовете, с изключение на доставките по домовете.

 

Учениците от средните училища в осем големи албански градове ще учат дистанционно в този период.

 

Имунизационната кампания започна на 11 януари с ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" - дарение от неупомената страна.

 

КОСОВО - Българското външно министерство препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътуване в Косово. Българските граждани могат да влязат на територията на Косово само след като представят отрицателен RT-PCR тест, направен не по-рано от 72 часа. За транзитно преминаващите български граждани през територията на Косово не се изисква PСR тест. Пътуващите подписват и получават документ, с който се задължават да напуснат страната в рамките на три часа.

Всички сухопътни ГКПП по границата на Косово със съседните държави (Албания, Република Северна Македония, Сърбия, Черна гора) са отворени. Единственото международно летище в страната "Адем Яшари" в Прищина е отворено и са възстановени всички редовни полети от и към Косово.

 

Забранено е да се събират повече от 30 души в затворени пространства, както и повече от 50 души на открити обществени места (площади, паркове и др.). Работното време на всички търговски обекти е от 5:00 до 22:00 ч., като заведенията за обществено хранене могат да работят с клиенти до 20:00 ч., а след това изпълняват само поръчки на храна за в къщи.

 

Във високорисковите общини (с над 150 новозаразени на 100 000 души за седмица), гражданите нямат право да се движат свободно в интервала от 21:30 до 5:00 ч. Забранено е влизането и излизането на граждани и превозни средства на територията на високорисковите общини от 21:30 до 5:00 ч.

 

Ваксинацията срещу коронавирус в страната още не е започнала.

 

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА - Български граждани, пътуващи за Босна и Херцеговина, трябва да предоставят единствено PCR тест с отрицателен резултат, направен до 48 часа преди влизането на територията на страната, като не се предвижда карантина.

Босна и Херцеговина очаква първите ваксини срещу COVID-19 до 10 февруари

На територията на Мюсюлманско-хърватската федерация /една от двете административни единици в страната/ е въведен полицейски час в интервала от 23:00 часа до 05:00 часа. Същевременно на територията на цялата страна е задължително носенето на маски на открито и в закрити пространства.

 

От днес (12 февруари) в другата административна единица, Република Сръбска, започва ваксинацията срещу коронавирус с руската ваксина "Спутник V". Първи ще бъдат ваксинирани медиците от ковид отделенията на болниците. В Мюсюлманско-хърватската федерация още не са доставени ваксини.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
956 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Jennifera22

2021.04.10 | 03:59

1
­­В­и­ж­­т­­е­ ­­­м­­­о­­­я­­­т­­­а­­ ­­­т­­­и­­­й­­­н­ ­п­у­т­­к­а­­ ­-­­­ ­­­W­­W­W­­­.­­­B­­­G­­1­­­7­­.­­­C­­L­­U­B­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини