Събитието на 2020 г. за турците е било превръщането на Света София в джамия

  • 26 януари 2021 09:22

  • 1317
  • 8
Събитието на 2020 г. за турците е било превръщането на Света София в джамия
© Getty Images/Guliver (архив)

Отварянето на Света София в Истанбул за мюсюлмански богослужения е събитието на изминалата 2020 г. за мнозинството от турците, пише днес в. "Йени шафак".

82 процента от участниците в анкета са посочили превръщането на храма в действаща джамия за "най-радващото събитие на 2020". Преди да стане джамия, Света София служеше като музей в продължение на 86 години. 

Руският патриарх вижда Божие наказание в превръщането на „Св. София“ в джамия

Победата на Азербайджан над Армения във войната за Нагорни Карабах е най-радващото събитие за 10 на сто от участниците в запитването, а 8 процента поставят на първо място откриването на голямо находище природен газ в Черно море от Турция, пише още изданието, цитира БТА. 

"Съседите нямат намерение за споразумение", посочва в заглавие в. "Йеничаг" тази сутрин по повод вчерашните проучвателни разговори между Турция и Гърция в Истанбул. Според изданието Атина, "която държи зад гърба си ЕС", се опитва "чрез натиск да издейства компромис от Турция", поради което, според вестника, не се очаква проучвателните разговори да осигурят резултати. Изданието напомня, че вчерашният кръг разговори е бил 61-ият след петгодишно прекъсване и след 60 "безплодни" кръга преди това.

Турция: Разширяването на гръцките териториални води не засяга Егейско море

"Йеничаг" цитира и изказването на президентския говорител Ибрахим Калън, според когото е възможно да бъдат разрешени всички въпроси, а волята на турската страна за това е пълна.

"Баламосват Турция" - това обаче е мнението на Онур Йоймен, дипломат от кариерата, който смята, че чрез тези разговори Атина не се стреми да разреши проблемите със съседката си, а "залъгва Турция и се опитва да обърне в своя полза балансите в Егейско море с помощта на ЕС и САЩ".

Следващият кръг от преговорите ще се състои в Атина, е било договорено още на вчерашната среща.

Вестниците "Хюриет" и "Тюркийе" открояват на първите си страници днес графика на ваксинацията срещу коронавируса в Турция, като посочват, че целта на страната е до първата седмица на март да бъдат ваксинирани 12 милиона души. До края на март пък се планира ваксинираните да са най-малко 15 милиона, с което груповият имунитет ще нарасне и ще позволи да бъдат предприети стъпки към нормализиране.

За 4 дни Турция се нареди в топ 10 по ваксинирани срещу COVID-19

Вчера в Турция пристигнаха 6,5 милиона дози от китайската ваксина КоронаВак, след като в края на декември страната получи три милиона дози. В близките дни се очаква в Турция да дойдат още 3,5 милиона ваксини. До средата на февруари ще пристигнат още 10 милиона. През първите два месеца на годината следва да приключи ваксинацията на рисковите групи, пояснява "Тюркийе".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1317 8

Свързани новини

Коментари 8

Добави коментар
Хасан от Разград

2021.01.27 | 19:57

8
Колко сте тъпи/българите/ ако знаехте, щяхте да се застреляте. ТЪПИ И ПРОСТОВАТИ КОМЕНТАРИ. ОСМАНСКАТА ИМПЕРИЯ ЩЕ ПРЕБЪДЕ. ОЩЕ МАЛКО...
Планинец

2021.01.26 | 10:14

2
Той Господ ще им раздаде заслуженото. Един светец, го е предрекъл.
Izvanzemni ima

2021.01.26 | 13:21

7
skoro izvanzemnite 6te gi nakajat
Георги

2021.01.26 | 10:44

4
Напишете в укипедия Константинопол и вижте колко подли са християните и тогава говорете. Мразя всяка религия защото чрез нея едни тарикати манипулират едни будали да им плащат,да колят други будали и да работят за техни интереси в името на?. Разликата м/у сектите,партийните ръководители и главите на религии е че първите имат най-малко последователи.
Mlakni we reptil gnusen

2021.01.26 | 13:14

6
q mri we reptil allahovski vie gnusni gadni musulmani mrazite dori isus sram i pozor ste
Izvanzemni ima

2021.01.26 | 13:13

5
Ei hora vie step tapi skoro I carkvi I djamii nqma da ima 6tot izvanzemnite 6te ni ubiqt
Stamatis

2021.01.26 | 09:40

1
Още преди 568 г. , с падането на Константинопол, Св. София става джамия. Оттогава каквото е станало е станало! Един свещеник каза нещо много умно. Към всички тези, които страдат за Св. София, как станала джамия, по-добре да се замислят какво правят и с какво подпомагат енорийския си храм илинякоя рушаща се църква или манастир на близко и дали наистина са практикуващи православни христиияни, после да жалят за нещо, което се е случили преди шест века!
зелено чооовече

2021.01.26 | 10:18

3
Стаматчо ,по-добре да се помисли ,как да се отговори огледално на подобна мюсюлманска религиозна провокация . Мисля ,че има много лостове с които биха се оправили нещата,но властта е безмълвна ,и като че искат това да се забрави и да мине ей така ,без реакция от страна на християните.Трябва всяка християнска дъжава да превърне в църква по една джамия в страната си в отговор на това грозно деяние, а България да превърне в църква по джамия във всеки град, защото това е Света София .

Добави коментар

Водещи новини