Турция готова да нормализира отношенията си с Франция

  • 08 януари 2021 15:41

  • 508
  • 0
Турция готова да нормализира отношенията си с Франция
© Getty Images/Guliver (архив)

Турция и Франция работят по пътна карта за нормализиране на двустранните отношения и разговорите вървят добре, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу снощи в Лисабон, съобщи в."Хюриет дейли нюз", цитиран от БТА.

Той добави, че Анкара е готова да подобри отношенията си с Франция, ако Париж демонстрира същата готовност.

Чавушоглу каза, че е имал "много конструктивен телефонен разговор" с френския си колега Жан-Ив Льо Дриан.

Ние се споразумяхме, че трябва да работим по пътна карта за нормализиране на отношенията, посочи Чавушоглу пред репортери след среща вчера с португалския си колега Аугущу Сантуш Силва.

Ние работим върху план за действие или пътна карта за нормализиране на отношенията и нещата вървят добре, изтъкна Чавушоглу и добави, че ако Франция е искрена, Турция също е готова да нормализира отношенията си с Париж.

Турция има разногласия с Франция по отношение на политиките за Сирия, Либия и Нагорни Карабах. Публикуването на карикатури на пророка Мохамед във Франция също предизвика недоволството на Анкара. Париж оглави и усилията в ЕС за налагане на санкции на Турция заради сондажните й дейности в Източното Средиземноморие.

Ердоган: Макрон е бреме за Франция

Чавушоглу каза, че сегашното напрежение между двете съюзнички от НАТО идва от това, че Париж категорично се противопоставя на Турция след турската военна операция в Северозападна Сирия през 2019 г., насочена срещу сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/. Анкара разглежда СЗН като терористична организация, свързана с нелегалната Кюрдска работническа партия /ПКК/.

Турция не е категорично против Франция, но Франция е категорично против Турция след операция "Извор на мира", каза Чавушоглу.

Той посочи, че отношенията с ЕС като цяло ще спечелят от "по-добра атмосфера".

Последвайте канала на

Novini.bg
508 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини