Турция се тресе от скандали в началото на 2021 г.

  • 07 януари 2021 12:15

  • 889
  • 2
Турция се тресе от скандали в началото на 2021 г.
© Getty Images/Guliver

Обявената за година на реформи 2021 г. започна в атмосфера на напрежение, пише днес турският в. "Карар".

Един от скандалите в началото на годината се завихри около изказване на бивш опозиционен депутат, отнасящо се до съдиите със забрадки. Фикри Саглар, бивш депутат от най-голямата опозиционна сила - Народнорепубликанската партия /НРП/, изрази скептицизъм във връзка с обективността на тези съдии.

Появиха се коментари, според които повдигането отново на темата за забрадките, представлява "загатване за преврат". Намеси се и министерството на отбраната, което заяви, че "Турските въоръжени сили са решени да продължат решително борбата си срещу онези, които имат антидемократични домогвания", предава БТА.

Турция с инфлация от 14,06% през декември

Управляващата Партия на справедливостта и развитието /ПСР/ внесе същевременно съдебни искове срещу бившия депутат Фикри Саглар, а също и срещу бившия началник на ГЩ на армията Илкер Башбуг и срещу журналиста Джан Атаклъ във връзка с техни изказвания. Партийните организации във всички 81 окръга на страната бяха инструктирани от ПСР да подадат съдебни искове срещу тези лица.

Повод за действията спрямо Башбуг дадоха думите му в интервю за в. "Джумхуриет", че военният преврат от 1960 г. е можело да бъде избегнат, ако тогавашното правителство бе взело решение за свикване на предсрочни избори. Атаклъ пък бе изказал мнение във видеозапис, публикуван в социална медия, че не смята, че е възможно президентът Реджеп Тайип Ердоган да загуби властта си с избори, и бе заявил, че за да се случи подобно нещо, трябва да стане голямо природно бедствие и да има огромен народен гняв. Думите на Атаклъ бяха интерпретирани като призив за преврат.

"Джумхуриет" коментира днес във връзка с най-новите развития, че "докато народът се задушава от бедност", министерството на отбраната вкарва въоръжените сили в политически дебати, като се включва в дискусията за "загатване за преврат".

Същевременно продължава и скандалът около студентските протести след назначаването от президента Реджеп Тайип Ердоган на нов ректор на Босфорския университет.

Увеличиха минималната заплата в Турция с около 500 лири

"Джумхуриет" посочва, че лидерът на националистите Девлет Бахчели, съюзник на Ердоган, е оприличил действията на студентите с тероризъм. "Изправянето с терористични методи срещу едно законосъобразно назначение и намерението да се предизвика надигане като това за Гези /протестите от 2013 г. заради истанбулския парк Гези, бел.ред./ чрез Босфорския университет, е заговор, който трябва да бъде смазан", заяви Бахчели.

Вътрешният министър Сюлейман Сойлу защити полицията във връзка със закопчаването с белезници пред вратите на университета, като запита: "Да не би да трябваше да се даде разрешение на групи, свързани с тероризъм?".

Ердоган: Заплашващите Турция със санкции ще бъдат разочаровани

Властите твърдят, че мнозинството от задържаните във връзка с протестите срещу назначението на ректора, са свързани с нелегални групировки, а не са студенти.

Опозиционният в. "Сьозджу" пък съпоставя "дневният ред на управляващите" с този на народа. Според изданието правителството пренебрегва теми като икономическата криза, безработицата и изкарването на прехраната, за да се занимава с искове заради направени изказвания.

Последвайте канала на

Novini.bg
889 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2021.01.07 | 14:05

2
Еййй! Ердоган ще вкара цяла Турция в затвора.Кой не му върви по гайдата,хайде в затвора.

2021.01.07 | 13:24

1
Брех да му се невиди. Как пък вземате информация за случващото се в Турция само от опозиционна медия. А след това пишете че в Турция нямало свобода на словото/ печата и че Ердоган е диктатор. Това вашето прилича на: Не е важно че ми е зле, важното е че на Вуте/ комшията му е по- зле.

Добави коментар

Водещи новини