Ердоган разкри кога се очаква да е готова турската ваксина срещу COVID-19

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че най-късно през април се планира турската ваксина срещу Ковид-19 да бъде готова за употреба, предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18482

"Достигнахме до важен момент във връзка с нашата ваксина. Планираме най-късно през април ваксината, която сами разработихме, да е достигнала до етап прилагане", заяви президентът на заседание на парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието днес.

Турция разработва към момента общо 16 ваксини срещу коронавируса, по сведения от здравния министър Фахреттин Коджа. В най-напреднал етап е препаратът на университета Ерджийес, който в момента е прилаган на доброволци. От утре започва прилагането на втората доза от тази ваксина, съобщава турската частна телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Турция прилага втората доза от местната ваксина срещу COVID-19 върху доброволци

Изпитанията са част от фаза 1, която се очаква да завърши до 15 декември, каза ректорът на учебното заведение в окръг Кайсери проф. Мустафа Чалъш.

Първата доза от турската ваксина ERUCOV-VAC е вече приложена на 44 доброволци, а от утре започва прилагането на същите лица и на втората доза от препарата.

ERUCOV-VAC е неактивна ваксина, създадена изцяло в Турция. Тя е получила разрешение от етичната комисия и одобрение от здравното министерство, за да започнат изпитанията върху хора. При първото прилагане на ваксината не е имало никакви наблюдавани странични ефекти върху доброволците, посочи проф. Чалъш.

След като завърши и ваксинацията с втората доза от препарата, се предвижда преминаване възможно най-скоро и към фаза 2, каза още ректорът на университета Ерджийес. Според прогнозата му през февруари следва да приключи и втората фаза и да се премине към фаза три.

 
Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 18482

Повече за Коронавирус

corona

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет