Анкара: Изходът от изборите в САЩ не променя нищо за Турция

  • 08 ноември 2020 14:17

  • 1218
  • 3
Анкара: Изходът от изборите в САЩ не променя нищо за Турция
© Getty Images/Guliver (архив)

Изходът от изборите в САЩ не променя нищо за Турция. Очакването ни е, че ще бъдат избягвани едностранни подходи, заяви турският вицепрезидент Фуат Октай днес в първа реакция от Анкара след изясняването на изборната победа на Джо Байдън.

Октай говори в предаване за турската телевизия Канал 7.

Байдън смята да отмени редица укази на Тръмп

"В която и страна да има избори, това не променя нищо за нас. Не е добро или лошо. Турция има собствени интереси и външна политика", каза вицепрезидентът, предава БТА.

Октай подчерта, че Турция има водещи теми със САЩ и те засягат държавите, а не отделни личности. Като една от тези теми той посочи борбата с тероризма.

"В нашия дневен ред е (борбата с) ФЕТО. Няма нищо по-естествено от това да искаме екстрадиция", посочи той, имайки предвид настояването на Турция САЩ да й предадат ислямския проповедник Фетхуллах Гюлен, лидер на движението, обвинявано от Анкара за опита за преврат през 2016 г. Гюлен живее в Пенсилвания.

Октай заяви, че турската страна ще засили натиска си в тази посока.

Той открои също проблема с кюрдските бунтовници в Сирия, като спомена предоставената от САЩ помощ за сирийските кюрдски Сили за защита на народа /СЗН/, смятани от Анкара за идентична организация с действащата в Турция Кюрдска работническа партия /ПКК/.

"Хиляди тирове стовариха оръжие тук. Осигурени бяха всякакви източници. Трябва да може да наречете терористите терористи", добави той, цитиран от турската частна телевизия НТВ.

Турция се надява, че новата администрация "ще работи не с терористични организации, а с държави", посочи още вицепрезидентът, цитиран от ТАСС.

Сирия, Източно Средиземно море, Ирак, Азербайджан, Кипър и отношенията с Гърция бяха други от споменатите въпроси от "пряк интерес" за турската страна.

Ердоган: САЩ не знаят с кого си имат работа

"Поведението на новата администрация ще ни окаже влияние. Това е, което ние ще следим из късо. Очакването ни е да се избягват едностранните подходи", добави още той.

Това лято Джо Байдън разгневи турските политически партии, след като бе разпространен видеозапис, заснет през декември, на който той призовава за подкрепа за турската опозиция за свалянето на президента Реджеп Тайип Ердоган на изборите през 2023 г.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1218 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Защо

2020.11.08 | 17:41

3
Защо всички турци са толкова грозни и Нагли. И защо така лошо миришат?

2020.11.08 | 17:09

2
Егати и кривоглавия урунгел! И тия искат в Европа!
Тоя като парапитек

2020.11.08 | 15:51

1
от музея. Ха ха ха

Добави коментар

Водещи новини