Русия: Надяваме се, че Турция ще спазва ангажиментите си към Св. София

  • 26 октомври 2020 09:45

  • 866
  • 5
Русия: Надяваме се, че Турция ще спазва ангажиментите си към Св. София
© Getty (архив)

"Ние искрено се надяваме, че Турция ще спазва своите ангажименти, поети към запазването на статута на истанбулския храм "Света София" като паметник на световното културно и историческо наследство", това е казал руският външен министър Сергей ЛавровСергей ЛавровСергей Викторович Лавров е руски дипломат, като от 2004 година е министър на външните работи, предаде ТАСС.

Според първия дипломат на Москва паметникът на културата в града на два континента е играел важна роля в духовния живот на много негови съграждани. "Ние изразяваме нашата надежда, че Анкара, както нееднократно е заявявала, ще се ръководи от декларираните от нея принципи за религиозна толерантност и ще изпълнява поетите ангажименти за открит достъп до сградата на представители на всички вероизповедания", е допълнил той в обширно интервю за Атинската македонска информационна агенция, дадено във връзка със стартираща днес негова официална визита в Гърция.

Лавров е посочил още, че Руската федерация редовно е изпращала своите позиции по отношение на "Света София" на ръководните органи на Република Турция.

Министърът на външните работи също е подчертал важността на мониторингова мисия на експерти от ЮНЕСКО (организация в рамките на ООН, насърчаваща сътрудничеството между държавите в областта на образованието, науката, културата и комуникациите).

"Надяваме се, че резултатите от инспекцията, проведена от 5 до 9 октомври, ще бъдат предоставени оперативно на властите в Турция и те ще бъдат ще бъдат взети под внимание от страна на ръководните фактори в тази държава", е казал още Лавров.

Да, припомним, на 10 юли 2020 г. висшият административен съд на Турция е отменил решение на министерския съвет от ноември 1934 г. за даване на статут на музей на храма "Света София", който е бил построен през шести век като църква, а след превзимането на Констинтипонол (Цариград) от османците на 29 май 1453 г.- превърнат в джамия.

Вижте заповедта на Ердоган, с която "Света София" става джамия!

Турският президент Реджеп Ердоган часове след решението на магистратите е подписал документ за превръщането на музея в мюсюлмански молитвен дом.

Валери Зайцев
866 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Smart za reptilite ot turciq

2020.10.26 | 18:54

5
Izvanzemnite kato doidat erdogan reptila 6te umre posle vsi4ki reptili po sveta
Туркия ке падне

2020.10.26 | 11:08

2
Оттука ще започне края на Маймуностан. И скоро Св. София пак ще бъде християнска. Четете пророчеството на Св. Паисий Светогорски.
Рязан

2020.10.26 | 16:08

4
Искам да тур.я на ваште пророци, скоро време няма да имате народ не държава, спи спокойно.
турчин

2020.10.26 | 10:23

1
турчина нищо не спазва. върти целия свят на рязания си уй, а е@аните му ръкопляскат щото искат да са рахат с него.
Пак се излагаш Хасане

2020.10.26 | 11:10

3
Кой те пита, късат ли ти маймуняците халката? Трай си там и си седи на продънения гьот. Ама ти искаш да се похвалиш. Ха ха ха

Добави коментар

Водещи новини