Българско-македонската комисия ще даде днес пресконференция в Скопие

  • 16 октомври 2020 09:11

  • 515
  • 0
Българско-македонската комисия ще даде днес пресконференция в Скопие
© Pixabay

"Тихо дойдоха, още по-тихо си тръгнаха" от Клуба на депутатите в Скопие. Историците от смесената българско-македонска комисия по историческите въпроси завършиха първата част от десетата си среща след пауза от почти една година, но остава да се види за какво са разговаряли и има ли напредък, съобщава македонската телевизия Телма.

Очакванията са, че се дебатира за Гоце Делчев, поради споровете за когото предишните три срещи завършиха без успех и без никакъв напредък. Причина са твърдите позиции на членовете на българската част от комисията, които искат да се посочи, че Делчев е българин по националност, което за македонските историци е неприемливо искане, защото според тях утвърждаването на нечия националност не е работа на историците, предаде БТА.

Българо-македонската комисия ще заседава на 15 и 16 октомври

Срещата на смесената комисия продължава и днес и след края й е предвидена пресконференция на двамата председатели, Ангел Димитров и Драги Георгиев, след което ще стане известно постигнат ли е напредък в работата на комисиите.

Според ТВ Сител първият ден от работата на комисията е преминал в конструктивна атмосфера, което дава надежда за напредък по отворените въпроси. На продължилата девет часа среща не било разговаряно за Гоце Делчев, а по по-общи въпроси и за рамката на диалога. Накрая станало дума за македонските учебници по история за основните училища, тоест за препоръките, отнасящи се до античния период. Главната тема - за Гоце Делчев е оставена за днес.

Убеден съм, че ще се намери решение във връзка с историческите въпроси с източния ни съсед, е цитиран да казва външният министър на Северна Македония Буяр Османи за ТВ 24. Твърдението на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски, че България иска от Македония договор, подобен на Преспанския с Гърция, са спекулации, които не са добри за преговорния процес, каза той.

Част от познавачите на македонско-българските отношения заявиха снощи за ТВ 24, че нов договор с България не е възможен, а българските парти използвали македонския въпрос за политически точки преди парламентарните избори.

В Северна Македония: Предложението на София за Гоце Делчев е неприлично

Във връзка с дебатите за преименуване на Кирил и Методий от славянски в български просветители Османи каза, че този въпрос вече е решен в комисията и ако българският парламент приеме предложението, това ще означава миниране на целия процес между Скопие и София. Османи изрази надежда, че няма да се стигне дотам.

Според Османи комисията работи много по-ефикасно от други подобни органи в Европа. Паузата в работата на комисията се дължала на кризата с коронавируса и изборите в Северна Македония, посочи той и напомни, че досега тя е постигнала видими резултати, имала е девет срещи, на които е договорено съвместно честване на пет исторически личности, както и превъзмогване на разногласията за две исторически епохи, които са внесени като препоръки в министерствата на образованието. Министърът подчерта, че такива комисии в Европа заседават веднъж или два пъти годишно, пише "Независен весник".

Запитан има ли натиск от София за решаване на въпроса за Гоце Делчев, Османи каза, че очевидно се усеща напрежение и по-високо ниво на неразбирателство.

"Смятам, че причината е в намалената комуникация в този период заради изборите и пандемията и различните вътрешни динамики. Затова се опитваме с хладен ум да подходим към тези въпроси, тъй като смятаме, че има място за взаимно разбиране по този въпрос. От тяхна страна има чувство, че договорът се прилага с недостатъчна динамика, макар и нашите контрааргументи, че девет срещи за 18 месеца не са за подценяване, защото това са трудни теми и се искат анализи". Може би тук се разминаваме в очакванията, каза Османи, цитиран от "Независен".

Последвайте канала на

Радина Лазарова
515 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини