44 станаха жертвите на отравянето с менте алкохол в Турция

  • 13 октомври 2020 17:00

  • 2278
  • 2
44 станаха жертвите на отравянето с менте алкохол в Турция
© Pixabay

Четиридесет и четири са вече смъртните случаи в Турция от миналата седмица насам в резултат на консумация на фалшив алкохол, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Само в Измир жертвите са 18, в Истанбул - седем, а завършили фатално случаи на отровени с алкохол хора има в още шест окръга на страната - Къръккале, Мерсин, Айдън, Мугла, Трабзон и Зонгулдак, предаде БТА. 

7 души починаха, а други са в болница след отравяне с фалшив алкохол в Турция

Полицията съобщи, че е задържала 58 души през последните четири дни заради нелегално производство и продажба на алкохол. От задържаните седем души са поставени под арест.

Турското министерство на вътрешните работи посочи в края на миналата седмица, че полицията подозира, че някои от жертвите са използвали почистващи препарати на алкохолна основа за приготвяне на домашни алкохолни напитки, съобщава Ройтерс.

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието налага високи акцизи върху алкохола, отбелязва агенцията. Акцизите върху най-обичаната турска алкохолна напитка на анасонова основа - ракъ, са скочили с 443 процента пред последните десет години, а акцизът върху бирата - с 365 процента.

Правителството увеличи отново акцизите върху алкохолните напитки през юли с още 6,9 процента. Те се очаква да представляват тази година 2,7 процента от всички данъчни приходи на фона на 1,6 процента преди десет години, според данни на финансовото министерство.

Четирима души починаха от отравяне с фалшив алкохол в Турция

Йозан Бингьол, експерт по данъчно облагане в университета Башкент посочва, че прекомерно високите акцизи върху алкохола ще насърчат гражданите да консумират алкохоли менте, което ще причини увеличение на държавните разходи за здравеопазване и ще доведе до много случаи на смърт, които могат да бъдат предотвратени. Обратно на общото схващане, държавните данъчни приходи няма да се увеличат, а ще намалеят, изтъква той.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
2278 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
ANTIFA

2020.12.19 | 16:43

2
Нас червеното знаме роди ни, нас не ще ни уплаши смъртта .
Реалист

2020.10.15 | 09:00

1
Нали уж турчолята не пият алкохол

Добави коментар

Водещи новини