Атина призова Анкара да оттегли проучвателния кораб

  • 12 октомври 2020 11:45

  • 263
  • 0
Атина призова Анкара да оттегли проучвателния кораб
© Getty Images/Guliver

Турция започва днес сондажи за нефт и газ, южно от гръцкия остров Кастелоризо в Източното Средиземноморие - водите в района са обект на дългогодишен спор между Атина и Анкара.

Външното министерство на Атина окачестви като директна заплаха турското решение и призовава Анкара до оттегли проучвателния кораб, съобщава БНР.

"Турция отново взриви отношенията с Атина", съобщават днес медиите.

Турски проучвателен кораб отново ще бъде изпратен в Източното Средиземноморие

Турция пренебрегва посланията  на последната Среща на върха на Евросъюза и реално се отказва от позицията за начало на преговори с Гърция, коментират експерти днес в гръцките медии.

Кризата се задълбочава, предупреждават  висши военни.

По същия повод през август двете страни достигнаха до ръба на война.

Турция информира за нови геоложки проучвания в Средиземно море

Само преди дни срещата на двамата външни министри в Братислава даде надежда за старт на преговори за деескалация на ситуацията, но изпратените  отново турски кораби в спорни води засилват напрежението в Източното Средизеноморие.

В тази ситуация се очаква отново посредничество на германския канцлер, за да не се достигне до реални военни действия между двете страни, прогнозират гръцки  дипломати.

"Преговори с Анкара само при стриктно спазване на международното право", категоричен е гръцкият премиер Кириакос Мицотакис.

Последвайте канала на

Novini.bg
263 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини