Турски проучвателен кораб отново ще бъде изпратен в Източното Средиземноморие

  • 12 октомври 2020 06:46

  • 530
  • 0
Турски проучвателен кораб отново ще бъде изпратен в Източното Средиземноморие
© Getty Images/Guliver

Турция ще изпрати отново проучвателния кораб "Оруч Реис" в район в източната част на Средиземно море, където той вече беше през август и септември, предизвиквайки недоволството на Гърция, предадоха световните агенции.

Турските военноморски сили обявиха, че плавателният съд ще бъде от днес до 20 октомври в същата зона, която включва и гръцкия остров Кастелоризо. Съобщението беше изпратено чрез системата за навигационно предупреждение НАВТЕКС.

Турция информира за нови геоложки проучвания в Средиземно море
Новината може да предизвика ново напрежение между Турция и Гърция, отбелязва Франс прес.

От 10 август до средата на септември "Оруч Реис" вече бе изпратен в района, като бе ескортиран от турски военни кораби. Той направи проучвания за петрол и газ край гръцкия остров, намиращ се само на два километра от бреговете на Турция.

Според новото съобщение, изпратено чрез НАВТЕКС, "Оруч Реис" ще прави "сеизмични проучвания" и ще бъде придружен от два други турски кораба.

Атина и Анкара спорят за водите около Кастелоризо. Изтеглянето на турския кораб от района бе посрещнато с надежда за намаляване на напрежението, особено след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган каза, че целта е да бъде даден шанс на дипломацията. Впоследствие обаче други представители на Турция заявиха, че след планирани дейности по поддръжка "Оруч Реис" ще се върне в спорната зона, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
530 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини