Атина и Анкара подновяват преговорите в Истанбул, обяви гръцкото МВнР

Гърция и Турция са се споразумели да подновят преговорите в Истанбул, съобщи гръцкото външно министерство, предаде БТА, цитирайки електронното издание на в. "Катимерини".

В кратко изявление днес министерството на външните работи на Гърция съобщава, че двете страни ще започнат 61-ви кръг проучвателни контакти в Истанбул. Точна дата за преговорите не се съобщава, но се посочва, че те ще се състоят скоро. Новината идва, след като турското президентство съобщи по-рано днес, че Турция и Гърция са заявили готовност да възобновят преговорите за уреждане на споровете им около суверенните права в Източното Средиземноморие и Егейско море, напомня "Катимерини".

Гърция: Контактуваме с Анкара за решаване на кризата в Източното Средиземноморие

Междувременно Турция е издала нов навигационен телекс за морска безопасност /Навтекс/, с който резервира район в морето край гръцкия остров Лимнос, позовавайки се на нарушаване на демилитаризирания статут на острова, определен от Лозанския мирен договор през 1923 г., съобщава гръцкият в. "Катимерини".

Навтексът е издаден от станцията в Измир на турската служба за навигация, хидрография и океанография. Той ще остане валиден до 24 септември. Същото предупреждение Турция издаде преди няколко дни и за гръцкия остров Хиос, напомня "Катимерини".

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет