Две жертви на урагана в централната част на Гърция

  • 19 септември 2020 12:26

  • 939
  • 0
Две жертви на урагана в централната част на Гърция
© Getty Images/Guliver

Двама души загинаха днес при силна буря в централната част на Гърция, наводнила улици и домове, предаде Ройтерс.

Властите съобщиха, че вчера ураганният вятър е изкоренил дървета и е причинил спиране на тока на островите в Йонийско море и Западен Пелопонес. След това ураганът се е преместил към централната част на страната, където е нанесъл щети в в района на градовете Кардица и Фарсала.

Тялото на възрастна жена е било открито в наводнена къща в село близо до Фарсала, съобщи противопожарната служба. Полицията търси още двама души, обявени за изчезнали.

Противопожарната служба съобщи по-късно, че 63-годишен мъж е бил намерен мъртъв близо до болница в Кардица. Още не е установено дали той е един от двамата обявени за изчезнали.

Проливен дъжд превърна в езеро град Кардица, показват кадри по телевизията. Един мост се е срутил.

Външно с предупреждение за българите заради циклона „Янос“

"Изправени сме пред истинска катастрофа", каза за държавната телевизия Николаос Гусиос, местен жител.

Железопътните връзки между Атина и северния град Солун са прекъснати.

Откакто циклонът обхвана Гърция, противопожарните служби са получили над 2450 сигнала за помощ за спасяване на хора, отстраняване на паднали дървета и изпомпване вода от домове и магазини.

Електроснабдяването е прекъснато на много места, в Кардица и на Йонийските острови се полагат усилия за възстановяването му. Пет кораба са заседнали край островите Закинтос и Лефкада в петък, съобщи бреговата охрана.

Днес циклонът достигна до област Атика. Засега няма данни за щетите.

Ураган удря Гърция

Подобен циклон е регистриран за пръв път в Гърция през 1995 г., но през последните години това явление се появява все по-често. Страната преживя подобни бури през 2018 г. През 2017 г. наводнения отнеха живота на 25 души и оставиха стотици без покрив, допълва БТА.

Последвайте канала на

Novini.bg
939 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини