Турция: Драстично нарастват жертвите и заразените с новия коронавирус

  • 02 септември 2020 21:48

  • 1811
  • 0
Турция: Драстично нарастват жертвите и заразените с новия коронавирус
© Getty Images

Драматично се увеличава броят на жертвите и заразените с новия коронавирус в нашата страна, както и на тежко болните и интубирани пациенти през последните дни. Това заяви турският министър на здравеопазването Фахреттин Коджа.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32982

По думите му има нови 45 жертви, с което общият брой на починалите от месец март насам е достигнал 6417 души. Броят на заразените с вируса е достигнало 1596 души за деня.

СЗО огласи най-добрата новина за COVID-19 от началото на пандемията

Към момента 1017 пациенти са в тежко състояние, но продължават да се увеличават тежко болните пациенти, посочи здравният министър. Особено тежка е ситуацията при здравните работници - 29 865 медици са били заразени с новия коронавирус, от тях 52 са починали, съобщава БТА.

Министърът посочи също, че основните огнища на заразата са масовите увеселения - сватбите, кръщенета, годежи и т.н. "Смятам, че не се взимат на сериозно мерките за борбата срещу коронавируса. И за съжаление с болка в сърцето установяваме това", заяви министърът. Според данните на здравните власти към момента столицата Анкара е сред най-рисковите градове.

Случаите на зараза там са се увеличили 2 пъти в сравнение с Истанбул. Днес се състоя заседание на специализирания научен съвет за борба срещу коронавируса. Очакванията бяха, че ще бъдат обявени нови ограничителни мерки. Но здравният министър съобщи само, че мачовете от футболното първенство през сезона ще се играят без зрители. Засега не е ясно дали училищата ще бъдат отворени на 21 септември, за да започнат редовни занятия, както бе обявено.

В столицата Анкара бяха върнати част от ограничителните мерки. Служителите в държавния сектор преминаха към гъвкаво работно време. Междувременно здравните власти призоваха гражданите да се ваксинират срещу грип. Здравният министър посочи,че ваксинирането е наложително за възрастните над 65 години, за хората с хронични заболявания като бъбречна недостатъчност, сърдечни болести, диабет, астма, както и за бременните.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Мая Йорданова
1811 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини