Турски военни кораби в бойна готовност край средиземноморските брегове на Анталия

Подписването на споразумението между Гърция и Египет за разграничаване на изключителните им зони, което според Анкара се отнася до район на турския континентален шелф, разгневи Турция.

В отговор Турция издаде Навтекс, който се счита за предупредителна нота в морската практика.

В Навтекса /навигационно съобщение за морска безопасност/, поместен на интернет страницата на турския военноморски флот, се предупреждава, че "турски бойни кораби ще извършат учебни стрелби в Средиземноморската акватория на Турция край бреговете на Анталия на 10-11 август т.г."

"Монд": Ердоган си отмъщава за Севърския договор

Според Анкара подписаното /вчера/ между Атина и Кайро споразумение за обща икономическа зона в Средиземно море е провокиращо и има за цел да отстрани Турция от района на Източното Средиземноморие.

Турция незабавно реагира, като изпрати бойните си кораби край средиземноморските брегове на Анталия за "учебни стрелби".

Преди това турското министерство на външните работи излъчи изявление, в което заяви, че смята за невалидно подписаното споразумение между Гърция и Египет за разграничаване на икономическите им зони. Както и че то се отнася до район на турския континентален шелф.

Експерти прогнозират ново ескалиране на напрежението в източната част на Средиземно море заради проучванията на газовите залежи, към които имат претенции не само Турция, Гърция, страните от региона, а също и ЕС.

Преди време Турция издаде нови лицензи за проучвания в източната част на Средиземно море на 21 юли и 2 август. С Навтекс предупреди, че турски кораби ще извършват сеизмологични проучвания на 21 юли и 2 август край южните брегове на Турция, недалеч от гръцкия остров Кастелоризо.

Плановете на Анкара разгневиха Атина.

Но с намесата на германската канцлерка Ангела Меркел поредният конфликт между натовските съюзнички Турция и Гърция бе потушен, временно, допълва БТА.

Коментари

 1. 2020.08.10 | 07:12
  Предсказанието е когато Света София стане отново джамия ,Турция ще се западна на 4 части?
 2. 2020.08.10 | 00:31
  Айде само някой да е мръднал
  1. 2020.08.10 | 00:33
   тука при нас руснаците където ограбиха турците вече мерцедеси карат хората, нали аз ням нищо общо те онези си идват и знаят къде да удрят
 3. 2020.08.07 | 23:16
  Гяурите не си гледат кочината взели мнение да дават гръцките Малаки вече 20години мандръсат българските жени които ходят да бачкат в Гърция а да не говорим как ги порят по Сандански, Гоце Делчев,Петрич, Свиленград, Пловдив, Благоевград и д-р.Ама от рязания уи най ги боли...
 4. 2020.08.07 | 10:40
  Накрая на ердо ибрика ще му заседне у дъто
 5. 2020.08.07 | 09:55
  Новия Хитлер настъпва.
 6. 2020.08.07 | 09:41
  Накрая гърците ще го получат р... Я
 1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Как ще се развие конфликтът в Нагорни Карабах?

Избрано от Интернет