Днес е 25-ата годишнина от началото на операция "Буря" на хърватската армия

На днешния ден преди 25 години започна заключителната военно-полицейска операция от Отечествената война "Буря", в която след четири години на окупация на разбунтувалите се сърби бяха освободени райони в Северна Далмация, Лика, Бановина и Кордун, съобщи хърватският сайт Индекс.

В операция "Буря" само за 84 часа хърватските военни и полицейски сили, в които имаше общо около 200 000 души, освободиха около 10 500 квадратни километра или почти една пета от държавата, което повлия на завършването на войната в Босна и Херцеговина и на мирната реинтеграция на крайдунавските райони и конституционно-правния ред на Хърватия. 

Хърватската армия и специалните полицейски части тръгнаха на 4 август 1995 г. в 5 часа в нападение по линията от Босанско Грахово на юг до Ясеновац на изток, на фронт, дълъг над 630 километра.

Най-голям успех в операцията бе постигнат в сутрешните часове на 5 август, когато членове на 4 и 7 гвардейска бригади на хърватската армия освободиха Книн, център на сръбския бунт, а точно по обед на крепостта в Книн се развя двадесетметрово хърватско знаме. Заради неговото стратегическо и символично значение денят на освобождаването на Книн в Хърватия е обявен за Ден на победата. В следващите дни хърватските сили превзеха държавната граница, осигуриха я и тръгнаха да претърсват освободените територии в северна Далмация, Лика, Бановина и Кордун.

На 7 август хърватският министър на отбраната Гойко Шушак в 18 часа обяви приключване на операция "Буря" в бившите секори Север и Юг.

Хърватия отчита почти четворно намаление на новите случаи на коронавирус

С операция "Буря" хърватските сили дадоха възможност на армията на Босна и Херцеговина да разбие сръбската обсада на Бихач, с което бе предотвратена нова хуманитарна катастрофа и престъпление подобно на геноцида в Сребреница.

В операция "Буря" загиват 196 членове на хърватските въоръжени сили и най-малко 110 са са ранени, а загубите на противниковата страна са няколко пъти по-големи.

В периода след приключването на операция "Буря" са регистрирани престъпления за отмъщение и убийства от користолюбие на някои сърби и подпалване на изоставените къщи на хърватски граждани от сръбска националност. Според доклад на Хелзинкския комитет за човешки права по време и след операция " Буря" са убити 667 цивилни.

Отбелязването тази година на годишнината на операция "Буря" в Книн е по-специално заради очакваното идване на вицепремиера Борис Милошевич от Самостоятелната демократична сръбска партия, първото присъствие на официален представител на сръбското малцинство в Деня на победата. Реч в Книн ще произнесе генерал Анте Готовина, а президентът Зоран Миланович ще даде прием за военните командири в крепостта в Книн и ще награди с ордени проявили се със смелост военни командири от Отечествената война, отбелязва БТА.

Коментари

  1. 2020.08.04 | 23:05
    Много добра образователна статия, в която само е пропуснато да се спомене, че за 48 часа около 300 000 сърби бяха принудени да напуснат домовете си, което се превърна в един от най-големите бежански проблеми на 90-те години на XX век. Така с един замах Хърватия "изчисти" етнически територии в централната и западната част на страната си от близо 1000 годишното сръбско "присъствие".
  1. 1

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Балкани

още

Анкета

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Как според Вас протича кампанията за президент на САЩ?

Избрано от Интернет