Турция осъди задочно германски журналист на близо 3 години затвор

  • 16 юли 2020 19:36

  • 583
  • 3
Турция осъди задочно германски журналист на близо 3 години затвор
© Getty Images/Guliver

Бившият кореспондент на германския вестник "Велт" в Турция Дениз Юджел беше осъден днес задочно на 2 години и 9 месеца затвор по няколко обвинения, включително за терористична пропаганда в полза на Кюрдската работническа партия.

Журналистът понастоящем се намира в Германия. Освен за терористична пропаганда, Дениз Юджел беше признат за виновен и за обида на държавния глава и на турски държавни органи.

Турция издирва с червена бюлетина български граничари

Той беше заплашен от присъда от над 15 години затвор по редица обвинения, включително и заради публикуването на изтекли имейли на тогавашния енергиен министър и зет на турския президент Ердоган - Берат Албайрак.

Журналистът беше арестуван през февруари 2017 г. по обвинения за пропаганда в полза на лявата Кюрдска работническа партия (ПКК) и религиозното движение на Фетхуллах Гюлен. Почти година по-късно той беше освободен от предварителния арест след среща между турския президент Реджеп ЕрдоганРеджеп ЕрдоганРеджеп Тайип Ердоган - турски политик и премиер. Роден на 26  февруари 1954 г. в Истанбул. Завършва и тогавашния германски външен министър Зигмар Габриел. След освобождаването си Юджел се завърна в Германия.

Последвайте канала на

Novini.bg
583 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
Бат САЛИ

2020.07.17 | 06:49

2
Те почнаха наред да раздават правосъдие но са забравили че като дойде келнер и донесе сметката излиза друга, да ни си останат без Немските фабрики и тогава да ядат на Ердоган топките

2020.07.17 | 07:41

3

яд ли ти е? Сложили в джоба на терориста немски паспорт и журналисгическа карта и хайде-хоп става немски журналист. От името му се разбира какъв е всъшност. Но въпроса е че Турция се опитва да прави нещо.А какво прави България,със почести и поклон ги посреща и приема такива "борци за демокрация" Ти като четеш новини на български,мислиш че разбираш какво става по света ли?...не ме разсмивай бате Стефчо

2020.07.16 | 23:54

1
demokratsiata goliama rabota .......

Добави коментар

Водещи новини