Българите в Истанбул посрещнаха Великден

  • 15 април 2012 08:32

  • 664
  • 0
Българите в Истанбул посрещнаха Великден
©

Православните българи в Истанбул тържествено и масово посрещнаха Христовото възкресение в българската екзархия. Присъстваха много хора, дворът на Екзархията бе препълнен. Освен истанбулските българи имаше и много туристи от България. Сред гостите бе и посланикът на България Красимир Тулечки.

Светата възкресна литургия започна в 11 часа вечерта. Изнесе я пристигналият специално за Великден от България владика Константин заедно с още трима свещеници, както и свещеникът на българските църкви в Истанбул отец Ангел Велков.

В полунощ владиката Константин възвести Възкресението на Божия син.

Хората се поздравяваха с "Христос возкресе", извърши се и литейно шествие със свещи, както и традиционното даряване с боядисани яйца и козунаци.

В 30 000 храма на Руската православна църква, в това число и в 60-те епархии в чужбина, тази нощ бе отбелязано Христовото възкресение - най-големият християнски празник, предаде ИТАР-ТАСС.

На тържествената литургия в московския храм "Христо Спасител", водена от Патриарха на Москва и цяла Русия Кирил, присъстваха президентът Дмитрий Медведев и премиерът Владимир Путин.

Във великденското си послание патриарх Кирил призова руските християни "да не се страхуват да вървят срещу течението". "Нека нашето поведение, което противоречи на лукавия дух на сегашния век, да се превърне в осезаемото потвърждение на Вечната истина", заяви главата на Руската православна църква.

Днес започва и Великденския фестивал в Москва, който се организира за 11-ти път и ще продължи до 9 май.

Великденските празници в Русия ще продължат 40 дни. По древна традиция през първата седмица след Христовото възкресение всеки може да се качи в камбанарията на църква и да изрази своето настроение, като удря камбаните така, както му идва отвътре, посочва ИТАР-ТАСС.

Последвайте канала на

664 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини