Запазване на неутралния статут на храма "Света София" в Истанбул, иска Грузинската патриаршия

  • 09 юли 2020 18:12

  • 609
  • 2
Запазване на неутралния статут на храма "Света София" в Истанбул, иска Грузинската патриаршия
© Getty Images/Guliver (архив)

Запазване на неутралния статут на храма "Света София" в Истанбул би било мъдро решение, се посочва в публикувано днес изявление на Грузинската патриаршия, предаде ТАСС.

"Сега, когато човечеството е изправено пред глобални предизвикателства, много голямо значение придобива запазването и укрепването на доброжелателството на християни и мюсюлмани. Ние смятаме, че ако днес "Света София" би останала неутрално пространство, това би било мъдра стъпка", се казва в изявлението.

Вече е решено: Църквата "Света София" става джамия?

Грузинската патриаршия посочва, че уважава суверенитета на Турция и разчита, че този призив няма да бъде възприет от Анкара като опит за намеса във вътрешните работи, а ще се разглежда само като "изразяване на нашето мнение и душевна болка като една от древните православни църкви", предаде БТА.

Държавният съвет - висшият административен съд на Турция, се очаква да произнесе тези дни решението си по иск на неправителствена организация, който, ако бъде одобрен, ще открие пътя за превръщането на "Света София" в джамия.

БПЦ подготвя позиция срещу плановете "Света София" в Истанбул да стане джамия

Съдът трябва да се произнесе по искане за отмяна на решение на министерския съвет от 1934 г., регламентиращо статута на "Света София" като музей.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
609 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2020.07.09 | 19:56

1
vzemete si imeto SVETA SOFIA I ostavete turskite manafi da si slojat tiahno musulmansko ime prestaplenie pod nashi ime da se namira manafska djamia.
SAA advance

2020.07.09 | 23:37

2
skoro v bg nqma da ima djamii a samo carkvi pisna mi ot tiq tur4eta

Добави коментар

Водещи новини