Милион души са заплашени заради Курбан байрам в Турция

  • 07 юли 2020 14:26

  • 6118
  • 0
Милион души са заплашени заради Курбан байрам в Турция
© Getty (архив)

Около един милион души в нашата страна са заплашени да се заразят с COVID-19, написа турският в. Хюриет.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32981

Здравен експерт, цитиран от медията, е изразил опасенията си, че броят на инфектираните е могъл да се увеличи драстично заради празника Курбан байрам (тази година, отбелязван от 30 юли до 3 август). "Жертвените животни ще бъдат пуснати в продажба на 16 юли и милиони хора ще се втурнат към пазарите. Ние призоваваме хората да спазват дистанция и да ограничават физическите контакти", е казал доктор Мурат Арслан.

Лекарят е апелирал клиентите и търговците да се въздържат от ръкостискания след сключването на сделката. "Животните трябва да бъдат убивани на определените за това места, а не на импровизирани площадки и/или в домашни условия", е допълнил той.

Според доктор Тефик Озлу – член на Научния борд към турското здравно министерство  – опасност за разпространението на заразата е имало и в джамиите.

"Храмовете са отворени за богомолци и това крие голям риск. Ето защо аз апелирам хората да се не струпват вътре и предлагам в джамиите да започне използването на килимчета за обувки за еднократна употреба", е посочил още спелиалистът.

Православните талибани победиха!

Курбан Байрам е посветен на чудесното спасение на единствения син на пророка Ибрахим. С убийството на детето неговият баща е трябвало да докаже верността си към Аллах. В последния момент Всемогъщият и Всемилостивият е изпратил овен и животното е бил пожертвано вместо сина. В памет на легендарното събитие мюсюлманите колят овни, овце, кози и крави.

Първият случай на COVID-19 е бил регистрирана в Турция на 27 март. Оттогава са до вчера са били установени 206 844 инфектирани, 5241 починали и 182 995 оздравели.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Валери Зайцев
6118 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини