Днес изтича петото извънредно положение в Северна Македония

  • 22 юни 2020 09:43

  • 268
  • 0
Днес изтича петото извънредно положение в Северна Македония
© Pixabay

Днес изтича осемдневното извънредно положение, което обяви президентът на Северна Македония Стево Пендаровски с цел да се проведе необходимата подготовка за организирането на предсрочните парламентарни избори на 15 юли, съобщава вестник "Слободен печат", цитиран от БТА.

Последното пето извънредно положение бе обявено на 15 юни след постигнато споразумение между лидерите на СДСМ Зоран Заев и ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски за датата на изборите.

Северна Македония обяви извънредно положение за осем дни

Президентът мотивира решението за ново извънредно положение с необходимостта да се осигури безпрепятствена подготовка на изборите и особено за провеждане на мерки за защита на общественото здраве по време на изборния процес в условия на пандемия от Ковид-19. Осемдневното извънредно положение бе дадено, за да се изготвят необходимите протоколи за организиране и провеждане на изборите.

Първоначално предсрочните парламентарни избори трябваше да се състоят на 12 април, но заради кризата с коронавируса и обявяването на първото извънредно положение през март изборните действия бяха прекъснати.

"Слободен печат" отбелязва, че в предсрочните парламентарни избори в Северна Македония ще участват 15 коалиции и партии с 1598 кандидати. Изборната кампания ще започне в сряда, 24 юни. Партиите обещаха честни и демократични избори и подписаха кодекс за това. Те обявиха, че ще се фокусират върху кампания, която ще бъде безопасна за здравето на гражданите, без големи прояви и митинги, с увеличено използване на социалните мрежи, традиционните медии, билбордове и други онлайн представяния.

101 новозаразени с COVID-19 в Северна Македония

Гласуването в предсрочните парламентани избори в Северна Македония ще продължи три дни. На 13 юли ще гласуват лицата, които са в домашна карантина заради позитивен тест за Ковид-19, и лицата, на които е определена самоизолация. На 14 юли ще гласуват немощните и болните, както и хронично болните, а на 15 - всички останали избиратели.

В изборния ден избирателните секции ще бъдат отворени в 7 часа и ще бъдат затворени в 21 часа.

"Независен весник" съобщава, че броят на позитивните на коронавирус в държавата е достигнал 5106, като досега са починали 238 души. Вчера са били регистрирани 101 нови случая на Ковид-19, направени са били 776 тестове, а петима души са починали.

Институтът за обществено здраве регистрира вчера и 22 оздравели пациенти. Броят на активните случаи на ниво държава е 2942, отбелязва "Независен весник".

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Радина Лазарова
268 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини