Задължително носене на маски в Истанбул и още 46 окръга на Турция

  • 18 юни 2020 16:45

  • 1195
  • 0
Задължително носене на маски в Истанбул и още 46 окръга на Турция
© Pixabay

Турските власти са въвели задължително носене на маски в три големи града на страната с цел възпиране на разпространението на коронавируса след нарастване на потвърдените случаи на COVID-19 в страната след разхлабване на ограничителните мерки, предаде Асошиейтед прес.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32989

Валиите на Истанбул, Анкара и Бурса обявиха късно снощи задължително носене на маски в съответствие с препоръка на специализирания научен съвет за борба с коронавируса. Така носенето на маски на обществени места вече е задължително в 47 от 81 окръга на страната.

В Турция се наблюдава тенденция за увеличение на ежедневните нови случаи на коронавирус, след като от 1 юни властите разрешиха отваряне на кафенетата, ресторантите, фитнес-залите, музеите, парковете и плажовете, отмениха ограниченията за пътувания между градовете и облекчиха забраните за излизане от дома за хората над 65 години и за младежите, припомня БТА.

Днес турският здравен министър Фахреттин Коджа написа в Туитър, че президентът Реджеп Тайип Ердоган е одобрил "ограничена" забрана за излизане за няколко часа този уикенд, когато милиони ученици се явяват на изпити за постъпване в гимназии и университети. Той посочи, че полицейският час ще е в сила, докато учениците се придвижват, за да отидат на изпитите, с цел да се предотвратят струпвания на хора.

Разтревожени родители и ученици искаха изпитите да бъдат отложени във връзка с пандемията.

Министърът на образованието каза, че маски и дезинфектанти са осигурени в училищата, а стаите, в които ще се проведат изпитите, са дезинфекцирани и местата за учениците са съобразени с изискванията за социална дистанция.

Турският здравен министър съобщи вчера, че регистрираните ежедневно случаи на коронавирус в Истанбул през последния месец са били средно около 653 и каза, че новите случаи в града с 15 милиона жители са паднали средно до 616 през последните три дни.

От март в Турция са регистрирани общо 182 727 случая на COVID-19, а 4 861 са починали от вируса.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
1195 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини