Собственици на заведения в Северна Македония излизат на протест

  • 26 май 2020 09:57

  • 700
  • 0
Собственици на заведения в Северна Македония излизат на протест
© Pixabay

Очаква се днес министърът на здравеопазването на Северна Македония Венко Филипче да съобщи решението на правителството дали да бъдат отворени ресторантите и кафенетата в страната, съобщават македонските медии. Търпението на собствениците на заведенията за хранене е на изчерпване, още повече че един след друг обекти в страната се отварят, но не и ресторантите.

Още преди десетина дни собствениците изчистиха заведенията, дезинфекцираха ги и разположиха масите на определеното разстояние, но още не са получили разрешение да ги отворят, предава БТА. 

Днес изтича пълната двудневна карантина в Северна Македония

Опасявайки се от предстоящото днес решение на правителството, което ще бъде съобщено от министъра на здравеопазването, те призоваха всички заведения да извадят по една тонколона пред заведенията и да пуснат музика по техен избор от 12 до 18 часа, за да покажат, че са единни в искането си да им се разреши да отворят обектите, съобщава сайтът ММС. 

Днес правителството трябва да вземе решение кога да бъдат отворени кафенетата и баровете, колко гости ще може да приеме даден обект и какво ще бъде работното им време. Собствениците на заведения имат много забележки. За тях остава спорно това, че Комисията за борба със заразните болести налага на 10 квадратни мерки да има само една маса с четири стола, както и на една маса за четирима да бъдат настанявани само членове на едно семейство. Те искат също да се разреши да работи и вътрешната част на заведенията, а не само терасите и градините, като са готови да дезинфекцират помещенията двойно повече от необходимото.

Според тях подготвените протоколи за работа на заведенията са съставени така, че по всяко време да може да дойде инспектор, да намери нередност и да глоби заведението, съобщава сайтът Алсат.

Собствениците на заведения предупреждават, че в зависимост от това кога ще бъде разрешено започването на работа на заведенията, около 20 хиляди души може да останат без работа, допълва ТВ Алфа. Тези компании търпят огромни загуби, които се оценяват на най-малко 250 милиона долара и може да достигнат до 80 процента от очаквания оборот, или до огромните 400 милиона долара. Те предупреждават, че 67 процента от анкетираните в сектора са намалили броя на работещите в заведенията, и половината от фирмите имат спад на приходите между 80 и 100 процента.

На днешно заседание на Комисията по заразните болести се очакват разговори за евентуалното отваряне на границите на Северна Македония, допълва ТВ Алфа. Макар министър Венко Филипче да каза миналата седмица, че още е рано за отваряне на границите, той посочи, че това евентуално може да стане към средата на юни. Северна Македония е единствената страна в съседство, която още не е взела никакво решение за отваряне на границите. Сърбия, Албания, България и Гърция вече обявиха, че ще го направят от 1 юни, допълва Алфа.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
700 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини