Югоизточна Европа и Близкият изток са обхванати от горещи вълни

  • 18 май 2020 18:55

  • 736
  • 0
Югоизточна Европа и Близкият изток са обхванати от горещи вълни
© Pixabay

От Гърция до Израел през Кипър и Турция страните от Югоизточна Европа и Близкия изток са обхванати от вълна от ранни горещини, съобщава АФП.

Над 40 градуса бяха измерени в Кипър, на остров Крит в Гърция, по крайбрежията на Турция и до 47 градуса в Израел и Йордания. Макар този район да е свикнал с горещи лета, според националните метеорологични институти тази година са отбелязани рекордно високи температури за месец май. След като в края на миналата седмица в Южна Италия на остров Сицилия бяха регистрирани 39 градуса, горещата вълна достигна остров Крит с 41,1 градуса в събота, което се случва за първи път от половин век насам, според Института по метеорологолия в Атина.

Наводнени улици в Милано, след порой

В континентална Гърция стойностите на термометъра също доближиха 40 градуса, допълва БТА.

В Гърция заради жегите плажовете бяха отворени по-рано от предвиденото, като в рамките на мерките срещу коронавируса чадърите са поставени на разстояние от четири метра един от друг и не се сервират напитки на масите. В Кипър плажовете остават още затворени, като са разрешено само къпане в морето. 49 души бяха глобени в неделя за продължителен престой на плажа. На остров Кипър вчера бе регистриран нов температуране рекорд - 42,5 градуса на сянка в Пафос. И днес на острова остава в сила тревога за опасни горещини.

В Турция бе отбелязан най-горещият уикенд през май за последните 75 години, според държавната телевизия ТРТ, като в Анталия бяха измерени температури над 40 градуса. За милиони турци тези дни е в сила забрана за излизане от домовете в рамките на мерките срещу коронавируса, с изключение на хората на възраст над 65 години, които можаха да излязат навън в неделя, но часовете са за това бяха променени във връзка с горещините.

Последвайте канала на

Novini.bg
736 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини