От 15 май Румъния влиза в състояние на хаос

  • 13 май 2020 09:29

  • 2544
  • 1
От 15 май Румъния влиза в състояние на хаос
© Getty Images/Guliver

"15 май: Румъния влиза в състояние на хаос. Как ще преминем към шведския модел без да искаме", пише днес в заглавие в. "Адевърул". Румъния прави в петък първата крачка към свободата: ще смени извънредното положение със състояние на тревога. Първата крача към нормалността обаче попада в пространството на законодателния вакуум, коментира изданието.

Вестникът напомня, че състоянието на тревога е регламентирано с извънредно постановление, издадено от правителството на Адриан Нъстасе през 2004 г., което беше оспорено в Конституционния съд от омбудсмана Ренате Вебер.

Починалите от коронавируса в Румъния надхвърлиха 1000

Ако Конституционният съд отхвърли постановлението, правителството няма да може да наложи нито една задължителна мярка през първите дни на свободата. От петък пандемията ще ни завари в законодателен вакуум: няма да има нито закон, нито извънредно постановление, нито военна наредба. Всеки гражданин ще се самоуправлява, коментира изданието.

Според източници от правителствения дворец "Виктория" кабинетът на премиера Лудовик Орбан очаква постановлението да бъде отхвърлено, особено след решението на Конституционния съд от миналата седмица, което определи като неконституционни глобите в рамките на извънредното положение.

Румънският президент представи мерките, които влизат в сила след 15 май

За да запълни евентуалния законодателен вакуум в понеделник правителството изпрати в парламента проектозакон, регламентиращ мерките по време на състоянието на тревога. Очаква се днес той да бъде приет бързо от Камарата на депутатите, след като преди това получи одобрението на Сената. От юридическа гледна точка обаче е невъзможно законът да влезе в сила от четвъртък в полунощ, тъй като трябва да престои още два дни в парламента - времето, през което може да бъде атакуван в Конституционния съд от някоя партия.

Така законът ще стигне при президента за обнародване чак в петък, той ще го подпише веднага, но според конституцията всеки закон влиза в сила три дни след публикуването му в Държавен вестник. Това означава, че законът за състоянието на тревога ще влезе в сила най-рано в понеделник, 18 май, посочва изданието.

В Румъния са регистрирани още 190 нови случая на коронавирус

"Решителен ден за правителството. Очакват се важни решения от Конституционния съд и Камарата на депутатите", пише по същата тема в. "Гъндул". "Три дни без ограничения в Румъния след премахването на извънредното положение. Как правителството пропусна да покрие законодателния вакуум и с какви решения разполага", пише сайтът Хотнюз. Изданията изтъкват, че три дни пълна свобода - без никакви ограничения - може да окажат съществено влияние върху развитието на епидемията от COVID-19 в Румъния.

"Адевърул" отбелязва, че има само един вариант държавата да може да налага ограничения от петък. "Президентът Клаус Йоханис може да удължи извънредното положение с няколко дни, докато законът за състоянието на тревога влезе в сила. (...) Но от политическа гледна точка това означава да си противоречи. Президентът вече обяви, че няма да удължи указа за извънредното положение и създаде определени очаквания сред населението", коментира адвокатът Еленина Никуц.

Броят на жертвите на коронавируса в Румъния превиши 1000, пише в. "Журналул национал". Според данни на Националния институт за обществено здраве болестта е причинила смъртта на 1002 души до момента.

Последвайте канала на

Novini.bg
2544 1

Коментари 1

Добави коментар
Анархиста

2020.05.13 | 10:18

1
Европа навлиза в пандемичен хаос хаос който ще я съсипе заради безотговорни правителства и жители.

Добави коментар

Водещи новини