Турция ще прави тестове, за да открие "невидими преносители" на коронавируса

  • 04 май 2020 17:11

  • 57672
  • 1
Турция ще прави тестове, за да открие "невидими преносители" на коронавируса
© Getty Images/Guliver

Турция ще прави тестове, за да открие "невидими преносители", които имат COVID-19, но не проявяват никакви симптоми на вируса, съобщи в."Хюриет дейли нюз", като се позовава на професор Атеш Кара, член на специализирания научен съвет за борба с коронавируса в Турция.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33016

Данните сочат, че около 30 процента от случаите на коронавирус в страните по света са тези "невидими преносители", което означава носители на вируса без симптоми, е посочил Кара. Той е изтъкнал, че Исландия е тествала всички граждани в страната и е открила, че около една трета от населението ѝ носи вируса без да има симптоми.

Изследване от Китай и данни от други страни показват подобни резултати, които ни позволяват да правим някои ориентировъчни оценки за Турция, е добавил Кара. Ето защо ние призоваваме всички да носят маски, но слагането на маска не замества социалното дистанциране, е подчертал ученият.

Турция е изпратила медицинска помощ на Сомалия за борба с коронавируса

Той е посочил, че ще бъде невъзможно да се проследят всички тези "невидими преносители", но е добавил, че новоразработени тестове дават по-точни резултати.

Не можем да направим тестове на цялото население, но се опитваме да намерим тези невидими преносители, като правим тестове на представителна извадка от определени групи, е заявил Кара и е добавил, че отсега натък ще се провеждат тестове на работни места с голям брой хора.

По последни данни от снощи регистрираните случаи на COVID-19 в Турция са 126 045, а починалите са 3397. Досега в страната са направени 1 135 000 теста, отбеляза БТА.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
57672 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2020.05.04 | 17:58

1
Турците са голяма работа и ваксина ще намерят за COViD-19

Добави коментар

Водещи новини