Пенсионери в Сърбия след 35 дни забрана за излизане: Учим се да ходим

  • 22 април 2020 09:28

  • 1073
  • 0
Пенсионери в Сърбия след 35 дни забрана за излизане: Учим се да ходим
© Getty Images/Guliver

На журналистите в южна Сърбия им е все по-трудно да получат прецизни данни за броя на тестваните хора и за заразените с коронавирус, пише вестник "Данас".

Данните от място се различават съществено от онези, които публикува официалният сайт Ковид-19.рс. По данни на официалния сайт в седем общини на Пчински окръг /до границата с България/ с коронавирус са заразени 129 души. Местните медии съобщават за два нови случая в община Търговище, в която официално не е регистриран нито един случай на зараза, а се споменава за двама починали миньори.

Продължава да расте броят на заразените с COVID-19 в Сърбия и Хърватия

Председателят на Градския щаб на община Вране с дни не се е обръщал към гражданите, не организира пресконференции и напълно игнорира всякакъв контакт с местните медии, както и с кореспондентите на националните телевизии и вестници.

Същевременно председателят на Кризисния щаб за Нишкия и Топличкия окръг Бранислав Недимович съобщи, че 252 души ще бъдат изписани днес от Клиничния център в Ниш, в който са настанени болни от COVID-19 от цяла южна Сърбия, предава БТА. 

След 35 дни забрана за излизане навън хората над 65 години в Сърбия снощи можеха да излязат на разходка за половин час. Мнозина вървяха сами или по двойки, спазвайки дистанция и с маски, вдигнати чак до очите, пише "Данас" в репортаж по темата.

Възрастна жена върви съвсем бавно, подпирайки се с бастун. "Какво да кажа, уча се да ходя", отговаря тя на въпрос на журнлиста и обяснява, че отива само на 100 метра от дома си, до пощата. Следващата възможност за разходка пенсионерите ще имат в петък.

Днес започва "малката матура" - изпитите, които завършващите осми клас ученици трябва да вземат, пише вестник "Новости". Днес в интервала от 8 часа до 20 часа започва пробният онлайн изпит по сръбски език, утре ще бъде изпитът по математика, а в петък ще е комбинираният изпит. Тестът ще продължи 60 минути, смятано от момента, в който ученикът актуализира регистрирането си в образователната платформа "Моята класна стая". В платформата са регистрирани 51 700 ученици.

Осигурени са таблети и интернет за 2844 ученика, или за 4,3 процента от този набор, съобщи министерството на образованието и добави, че след дарение няма ученик без техническо средство и интернет. В случай, че има някакъв проблем, учениците могат да получат в училище и трите теста на хартия на 24 април. Отговорите ще бъдат публикувани довечера в 20 часа.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
1073 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини