Четвърта жертва на COVID-19 сред медиците в Румъния

  • 21 април 2020 10:07

  • 553
  • 0
Четвърта жертва на COVID-19 сред медиците в Румъния
© Getty Images/Guliver

Архиепископът на Сучава и Радауц Пимен е заразен с новия коронавирус, съобщават днес румънските вестници, цитирани от БТА. Архиепископът е бил транспортиран по спешност тази нощ в Букурещ и е хоспитализиран в Института за инфекциозни болести "Матей Балш" в румънската столица, съобщи Групата за стратегическа комуникация.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 33015

Вестниците отбелязват, че архиепископ Пимен е на 90 години. Говорителят на Румънската патриаршия Василе Бънеску съобщи, че архиепископът се е почувствал зле в понеделник и е бил транспортиран спешно с хеликоптер в Букурещ със симптоми на тежка пневмония, пише в. "Адевърул". Сред хората, с които е бил в контакт архиепископът, няма такива, които да проявяват симптоми към момента. Предстоят тестове за Ковид-19 на духовниците от обкръжението му.

Северният окръг Сучава продължава да бъде най-голямото огнище на COVID-19 в Румъния с над 2000 заразени, напомня "Адевърул".

Вестникът съобщава и за четвърта жертва на COVID-19 сред медицинските работници в Румъния. Общият брой на смъртните случаи в страната нарасна на 478.

В понеделник вечерта властите съобщиха за още девет починали след заразяване с новия коронавирус, като сред тях е болногледачка от Окръжната болница за спешна помощ в северозападния град Арад. Тя е четвъртата жертва на болестта сред медиците в Румъния, посочва вестникът.

Румънските медии публикуват и реакции около спорна идея за изолиране на хората над 65-годишна възраст за период от три месеца, за да бъдат предпазени от новия коронавирус. Министърът на здравеопазването Нелу Татару заяви пред телевизия Диджи 24, че проектът за подобна изолация принадлежи на директора на Националния институт за инфекциозни болести в Букурещ Адриан Стрейну-Черчел.

В. "Бурса" припомня обаче, че самият министър говори за това миналата седмица в интервю за телевизия Реалитатя. Министърът направи нови уточнения снощи пред телевизия Диджи 24 и не потвърди предишното си изявление, пише вестникът. Снощи здравният министър заяви, че властите не планират да преместят възрастните хора в специално предвидени за изолация места. Нелу Татару обясни, че се обсъжда вариант, при който асимптоматични заразени и такива с леки симптоми да бъдат държави в "буферни зони" - далеч от семействата и от възрастни хора, докато тестове не покажат, че вече не са носители на вируса.

В. "Котидианул" цитира реакцията на лидера на партия Алианс на либералите и демократите Калин Попеску Таричану за това спорно предложение. Таричану заплаши, че ако правителството на либералите постави под карантина румънците на възраст над 65 години, неговата партия ще внесе вот на недоверие. Според Таричану управляващата Национално-либерална партия губи инерция в социологическите анкети, особено сред възрастните хора, които са недоволни от ограничителните мерки, наложени за тях в условията на пандемията от COVID-19. Според Таричану либералите искат да поставят възрастните хора под карантина, за да не могат да участват в бъдещи избори.

В Румъния тази година предстоят местни и парламентарни избори. Неотдавна правителството обяви, че липсват подходящите условия за организиране на местен вот на 28 юни, както се планираше.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
553 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини