Диянет: Без молитви в джамиите и по време на Рамазан, ако епидемията продължи в Турция

  • 08 април 2020 12:18

  • 472
  • 1
Диянет: Без молитви в джамиите и по време на Рамазан, ако епидемията продължи в Турция
© Getty Images/Guliver (архив)

Няма да има масови молитви теравих по време на свещения месец Рамазан в джамиите в Турция, ако епидемията от коронавирус продължи, заяви ръководителят на Дирекцията по религиозните въпроси (Диянет) Али Ербаш, съобщава в. "Миллиет".

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32987

Ербаш напомни, че джамиите остават отворени за индивидуални посещения през деня, но не и за групови молитви, предаде БТА.

Въпреки забраната: 300 се събраха пред джамия в Берлин

"Ако епидемията продължи, няма да има молитви теравих в джамиите през Рамазана", каза директорът на Диянет пред телевизия А Хабер. Вместо това вярващите ще могат да изпълняват молитвата вкъщи, добави Ербаш.

По неговите думи домовете на хората трябва да служат като места за богослужение в този период. Мюсюлманите могат да изпълняват молитвите у дома заедно с децата си, препоръча той.

Ербаш бе попитан и дали починалите от коронавирус ще бъдат разглеждани като мъченици, за каквито са смятани например убитите от вражески огън войници.

Нови 76 жертви на коронавируса в Турция

"Надяваме се, че нашите братя, починали поради епидемията, ще достигнат мъченическо равнище", отговори той и добави, че лекарите, загубили живота си, може да бъдат смятани за "мъченици по служба".

Молитвата теравих намаз се изпълнява през месеца на пост Рамазан, който тази година ще продължи от вечерта на 23 април до 23 май по светския календар.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
472 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
що

2020.04.08 | 13:23

1
що?? правоверните алах ги пази от болести.

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини